“Diuretička svojstva kafe mogu pridonijeti suhim ustima i smanjenom stvaranju sline, povećavajući rizik od karijesa. Slina igra ključnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja neutraliziranjem kiselina i ispiranjem čestica hrane i štetnih bakterija”, navodi.
Upozorila je da suha usta mogu povećati rizik od karijesa i lošeg zadaha. Ako ste neko ko voli polako ispijati kafu, to bi moglo biti riskantnije zbog dugotrajne izloženosti njenim štetnim sastojcima.
“Tanini su odgovorni za tamnu boju kafe i mogu se zalijepiti za caklinu, što dovodi do promjene boje i mrlja na zubima”, pojasnila je Bhalla.
Kao što je ranije spomenuto, kafa je kisela, pa što je duže u kontaktu sa zubima, to više vremena ima da nagrize zubnu caklinu. Još jedna stvar koju morate imati na umu je da ako kafi dodajete šećer ili zaslađivače, dodatno štetite zubima.
“Ovo daje više vremena bakterijama u ustima da se hrane šećerom i proizvode kiseline koje mogu oštetiti caklinu. Ograničite vrijeme ispijanja kafe. Koristite slamku kako biste smanjili izravan kontakt sa zubima. Isperite usta vodom nakon što popijete kafu kako biste neutralizirali kiselost i isprali spojeve koji ostavljaju mrlje”, dodala je.
Redovno pranje zubi također je ključno. Praktikujte dobru oralnu higijenu, uključujući redovno pranje, čišćenje zubnim koncem i stomatološke preglede.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.