NaslovnicaLokalne TemeOprez, u Viso...

Oprez, u Visokom je zabilježeno nekoliko slučajeva Phishing internet prevara

Phishing ili mrežna krađa identiteta, je samo jedna od mogućih internet prevara danas, u ovom slučaju putem e-maila.

Pošiljalac navede žrtvu da otkrije lične informacije (obično finansijske ali i moguće samo pristupne podatke za mail, Facebok ili neku drugu stranicu na koju se prijavljujete) upisivanjem istih na lažiranoj internet stranici čiji je link dat u poruci ili popunjavanjem određenih formulara i slično. Adresa i sadržaj te lažirane stranice ili maila vrlo su slični adresi i sadržaju neke autentične stranice ili maila, onoga što svakodnevno i rutinski koristite. Odatle i engleski naziv “phishing” koji je iskrivljeni oblik riječi “fishing” (engl. pecanje) – obje riječi se izgovaraju isto, iako se pišu različito.

Phishing se može iskoristiti tako da se osobi ukrade novac ili nanese neka druga šteta (npr, provala u račun e-maila, Facebooka i slično a onda su scenariji raznoliki). Postoji mogućnost i da se sve desilo nekada davno a da ste cijelo vrijeme pod nadzorom dok eventualno ne nastupi povoljan momenat za prevaru.

Poruka može izgledati kao obavijest iz banke, internet trgovine, neka nagradna igra, poziv davaoca usluge za promjenom passworda ili nekih drugih informacija i sl., te se žrtvu navodi kliknuti na link koji je “udica” na kojoj počinitelj internet prevare izvlači tražene podatke od žrtava. Žrtve potom na njoj upišu lične informacije (u poruci se često navodi da korisnik treba potvrditi ili promijeniti podatke). Kad korisnik upiše podatke na lažiranoj stranici, informacije dolaze do vlasnika lažirane stranice. Lažna internet stranica izgleda skoro identično autentičnoj stranici, ali je URL u adresnoj traci drukčiji.

Primjer scenarija koji je zabilježen u Visokom u najmanje dvije firme 

Poslujete sa firmom izvan BiH. Do sada ste redovno i uredno poslovali nekoliko puta, mjesecima možda i godinama, možda i prvi puta, na način da naručujete robu, firma Vam ispostavlja predračun i vi placate. Međutim, slijedeća poruka vam dolazi sa skoro identičnim informacijama kao i do sada sa originalnim izgledom predračuna, iznosom, opisom, potpisom, osim izmijenjenog računa što niste primjetili jer ko pamti sve te brojeve i vi rutinski obavite uplatu ali ovaj puta na račun prevaranata i onda je gotovo, možda i nije, ali počinje maratonska borba sa vrlo neizvjesnim ishodom.

Bitno je napomenuti da u ovom slučaju čak postoji mogućnost da vi uopće niste direktno žrtva krađe podataka nego firma s kojom poslujete a prevaranti su u komunikaciji onoga kome su podaci pokradeni osjetili da biste vi mogli pogriješiti.

U slučajevima internet prevara i općenito vezano uz sigurnost na internetu se podrazumijeva da trebate imati legalan i ažuran software, ažuran antivirus, ali u ovakvim slučajevima ne pomaže vam ništa osim opreza, intuicije, više provjere i pažnje i naravno morate se educirati više o informacionim tehnologijama. Potražite primjere na internetu, ovo se ne dešava tamo negdje, nego vrlo blizu, oko nas.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.