Opozicija u ZDK se obrušila na novu većinu

U centrali Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije u Zenici danas je održana zajednička konferencija SDP-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, na kojoj su Senaid Begić, Sanja Renić i Fuad Kasumović komentarisali novoformiranu Vladu Zeničko-dobojskog kantona.Konferenciji za novinare prisustvovali su i zastupnici u Skupštini ZDK SDP-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, a Begić je na početku konferencije za novinare kazao da su na konferenciju poslali i Demokratsku frontu koja se nije odazvala današnjoj konferenciji te dodao da su scenarij od prije dva dana vidjeli u januaru ove godine.

“Kada se prešlo s principa zajedničkog djelovanja na konkretne stvari što se tiče kompetencija i formiranja stručne, kompetentne i odgovorne vladu, došlo je do zastoja. Odnosno, najbolje je to reći i okarakterisati tako da je tadašnja skupštinska većina pala na ispitu iz razloga koje ste vidjeli prije dva dana. U januaru smo riješili scenarij koji se desio prije dva dana i na koji mi nismo željeli pristati”, kazao je Begić. 

Zastupnik u Skupštini ZDK Mladen Simić na današnjoj konferenciji je ukazao na kršenje Pravilnika Skupštine ZDK od SDA u vezi sa sazivanjem hitne sjednice te dodao da izražavaju nezadovoljstvo zbog nerada i samovolje većine u Skupštini ZDK, a da je kulminacija bila prije dva dana kada je formirana Vlada ZDK.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović u obraćanju je kazao da je SDA uradila sve kako bi ostala na vlasti, da je i njemu na večeri s Izetbegovićem nuđeno dosta toga samo kako bi bio dio koalicije sa SDA i kako bi oni zadržali svoj kadar.

“Na večeri s Izetbegovićem mi je nuđeno sve kako bi oni zadržali svoj kadar i uhljupe koji su doveli ovaj kanton gdje jeste. Ostali smo dosljedni ovome što je bivši Bh. blok propagirao i nisam razmišljao nijednog momenta da radi nešto kadra preuzmem i uđem u tu većinu. SDA ide na opciju sve ili ništa. Nije moguće da, gdje je više od 84 posto Bošnjaka, nema Bošnjaka da je ministar finansija ili privrede. To nije normalno i nije zdravo. O kompetenciji vlade ili premijera ja nemam nijedan komentar. SDA ide na sve živo, a ovo je samo prvi dio onoga što su dali. Vidjet ćete još čija djeca će doći na određene pozicije”, kazao je Kasumović.

Dodao je da ima saznanja o promjenama u SDA u budućem periodu, ali je dodao da ovo što rade za građane kantona i Zenice ne vodi nigdje.

“Javno ih pozivam da kažu koliko su novca dali Omeru Škalji i Nusretu Imamoviću. Mi imamo jedne informacije, a dobro bi bilo da kažu koliko su dali. Škalju su toliko blatili, izbacili i sada je ponovo prešao u SDA. Nikog ne kupujemo, a pozivam organe sigurnosti i sam ću doći i reći da kažem šta nam se nudilo za kupovinu. Robovlasničko društvo je prošlo”, dodao je Kasumović.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Na pitanje novinara da kaže ko je kome dao novac i koliko, Kasumović je kazao da je to stvar tužilaštva, a ne njega te da on nije vidio kada se novac predaje.

Sanja Renić iz Naše stranke je kazala da će raditi u interesu građana ZDK.

“Koliko god ova vlada trajala, mi se moramo strpjeti. Ona sigurno ne može biti gora, strpjet ćemo se i nastavit ćemo dalje. Počet ćemo ispočetka i u ovom periodu ćemo se za to pripremati, a za to nam je potrebna podrška objektivnog izvještavanja”, pojasnila je Renić.

Munib Huseinagić je u ime SDP-a danas kazao kako nije bitno ko je na ministarskim pozicijama s obzirom na to da će SDA voditi politiku svega.

“Ljudi bez CV-a vode ovo društvo u propast. Kada se ovakve osobe postave na ministarstvo, ulaze u hobotnicu koja je decenijama stvarana od SDA i nije moguće realizirati nijedan projekt drugih političkih opcija. SDA je ovo svjesno uradila jer će oni vladati njima i mogli su podijeliti ministarstva zbog toga. Usvajanje budžeta je silovanje demokratije. Na ovakav način ne žele pojasniti budžetske stavke. Ovo se nikada nije desilo i sigurno će biti zabilježeno u političkoj praksi. Mislim da ova vlada nema budućnost”, dodao je Huseinagić.

Simić je na kraju ponovo naglasio da SDP nije htio učestvovati u raspodjeli fotelja i da je sramotna raspodjela ministarstava u Vladi ZDK u odnosu na broj zastupnika i broj ministarstava. Naglasio je da će mladi ministar Arnel Isak možda biti uspješniji od drugih ministara.

“Ne znam jel se kola trebaju prelomiti preko djeteta koje će možda biti uspješnije od svih njih jer sam razgovarao s njim i možda će biti uspješniji od pojedinih ministara. Mnogi su mijenjali svoju nacionalnost i šta sve ne da bi došli do fotelja. Ako pravite nakaradnu vladu, mogli ste Nebojši Nikoliću dati ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Zašto HDZ-u uvijek privreda i finansije? To su činjenice koje građani moraju znati. Mi kao zastupnici ćemo se truditi, bez obzira na ignorisanje bilo kakvog dijaloga ili pokušaja za promjenu stanja”, zaključio je Simić.

klix.ba