BiHOpozicija u RS-u ljuta na Schmidta, SNSD mu zahvalio što je 'gasi'

Opozicija u RS-u ljuta na Schmidta, SNSD mu zahvalio što je ‘gasi’

Nakon što je Christian Schmidt izjavio da je opozicija u RS-u od njega tražila da smijeni Milorada Dodika, nije se dugo čekalo na očitovanje opozicionara. Tvrdnje negiraju, Schmidta kao ni Dodik ne priznaju niti, kako navode, prizivaju korištenje bonskih ovlasti. Ko govori istinu – teško će se utvrditi. A dok trenutno Schmidt navodi jedno, predstavnici opozicije iz RS-a drugo. Na sve to vlast predvođena SNSD-om zadovoljno trlja ruke.

“Zahvalit ću se ovima iz opozicije što su svojom pronicljivošću odbili sastanak i priključili se frontu protiv nelegalnog visokog predstavnika”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

No, čini se da bi taj front mogao da pukne, a kamen razdora unijela je Schmidtova izjava u kojoj jasno i nedvosmisleno navodi da je opozicija iz RS-a od njega tražila da smijeni Milorada Dodika.

“Ja imam razumijevanja za opoziciju. Nije lako biti opozicija u RS-u. Ali u vezi s tim strankama koje ste naveli ja bih mogao reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri, njihovi rukovodioci tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlasti. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarizirali s Dodikom”, naveo je Schmidt.

Iz opozicije ljuti na Schmidta. Tvrdnje negiraju i podsjećaju da ni oni ne priznaju legitimitet visokog predstavnika i samim tim ne prizivaju korištenje bonskih ovlasti. Navode i da Schmidt ide na ruku Dodiku te da ne isključuju mogućnost da je riječ o uigranom tandemu.

„Kad već prepričava navodne razgovore, treba da kaže ko je to od njega tražio, ako je uopšte tražio. On s ovim izjavama uporno igra za Milorada Dodika, s kojim je, navodno, u sukobu, a sada mu ovim izjavama podiže rejting“, istakla je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

„Nisam očekivao da od jednog diplomate svjetskog ranga, koji dolazi iz jedne ozbiljne zemlje – prema našoj percepciji, da priča neistine o tome da je lider SDS-a imao kontakte s njim. Nema potrebe niti odobravamo nametanja bilo kakvih zakona ili odluka od strane, pogotovo, nelegitimnog visokog predstavnika“, poručio je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Najdalje u osudi Schmidtovih izjava ide poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u Nebojša Vukanović, koji Schmidtu otvoreno postavlja pitanje:

„Da li se sastajao s ljudima koji su bliski Miloradu Dodiku i koliko milion eura je dobio tokom tih sastanaka da bi Dodiku progledao kroz prste i da bi vršio pritisak na institucije da se ovo izborno nasilje da pečat legitimiteta?“

Zbog Schmidtovih izjava o opoziciji najviše ruke trljaju u SNSD-u. Tako od jučerašnjih napada na Schmidta, danas iz SNSD-a svojevrsna zahvala na, kako tvrde, razobličenju i gašenju opozicije u RS-u.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE