NaslovnicaBiHOpozicija poz...

Opozicija pozdravlja odluku CIK-a BiH, Dodik najavio tužbu

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i zamjenik predsjednik SDS-a Milan Radović održali su vanrednu konferenciju za medije.

Borenović kaže da je opravdana i logična odluka CIK-a BiH, kao i da su narodni protesti bili veoma opravdani. Kaže da se radi da se utvrdi istina, šta se dešavalo na izborima, posebno kad je riječ o brojanju glasova.

Prema njegovim riječima, evidentne su izborne prevare. Traže da se prebroje svi listići i u tom smislu odluka CIK-a BiH je veoma prihvatljiva. Kaže – osvojena je i prva bitka. Znali su da je to moguće, dodao je Borenović, jer, kaže, postojala je jasna namjera da se izbori pokradu.

Radović, s druge strane, kaže da je veoma krucijalan korak ova odluka CIK-a BiH da se prebroje svi listići. Kaže da se očekuje i brojanje glasova za sve druge nivoe vlasti ako ovdje budu utvrđena velika odstupanja.

“To pokazuje da smo bili sasvim u pravu i da su narodni protesti bili opravdani. I da je to pokazalo da se očekivalo da se utvrdi istina po pitanju izbora predsjednika RS-a i brojne nepravilnosti koje su utvrđene na izborima. Ovo je prvi, veliki i jako važan korak u borbi za istinu i vladavinu prava. I na tome ne treba stati. Ovo je prvi, veliki i važan institucionalni korak”, istakao je Borenović.

“Hvala građanima RS-a koji su nas podržavali i koji su nam se pridružili u ovoj borbi. Oni snose možda i ponajveću zaslugu za ovo što smo danas dobili, a to je bitka da se utvrdi tačno šta imamo u vrećama za predsjednika Republike. Napominjem da smo mi taj zahtjev već podnijeli znajući da je to moguće kada izborni materijal bude u Sarajevu i kada se prikupi izborni materijal sa svih jedinica”, kazao je Radović.

Predstavnici opozicije su danas bili i u Tužilaštvu RS-a.

S druge strane, kada je riječ o SNSD-u, Milorad Dodik i Željka Cvijanović su se oglasili saopćenjem. Dodik je rekao da će tužiti CIK-a BiH zato što su, kako navodi, prekršili zakon i dali ovakvu odluku i prije nego se utvrdi stvarno stanje. S druge strane, Željka Cvijanović je izjavila da je ova odluka CIK-a BiH politički motivisana. Kaže da se CIK ustvari prepao najavljenih protesta koje je opozicija najavila u Sarajevu.

Odluku CIK-a BiH da se ide u novo prebrojavanje glasova za predsjenika RS-a, komentarisao je za našu televiziju i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić. Riječ o, kako navodi, izuzetno značajnoj odluci s obzirom na to da su brojni primjeri nelogičnosti na koje je opozicija u Republici Srpskoj danima ukazivala: “Ja sam potpuno uvjeren da je ova odluka donesena na bazi osnovanih prigovora i matematičkih nelogičnosti kojih je bilo. Dovoljno je bilo onih nekoliko primjera gdje su glasovi Jelene Trivić pripisani drugim kandidatima da je vidljivo da se tome nije moglo vjerovati. Ja mislim da je ovo izuzetno značajna odluka. Mislim da ona nije ni pretjerano komplikovana niti skupa i volio bih da su raniji sastavi CIK-a BiH sami od sebe vršili povremenu kontrolu, ali ovo što se sada događa će pokazati ili je zaista potvrđeno ovo što Dodik tvrdi ili će biti potvrđeno ono što opozicija tvrdi. Tu sredine nema i mislim da je sa tog stanovišta jako, jako dobro da je ovakva odluka donesena”.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.