NaslovnicaBiHOpozicija iz ...

Opozicija iz RS-a traži poništavanje izbora za nivo predsjednika entiteta

Predstavnici opozicionih partija iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine žalbu zbog, rečeno je danas novinarima, pogrešne primjene materijalnog prava, pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene procesnog prava.

Kako je kazao predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, oni ne namjeravaju odustati i nastavit će borbu, kako je rekao, za istinu, pravdu i pravnu državu.

Izrazio je nadu da će CIK BiH ili Apelaciono vijeće Suda BiH donijeti odluku da se ponište izbori u svim izbornim jedinicama u RS-u jer je tokom brojanja i glasanja došlo do nepravilnosti koje su uticale na rezultate izbora za entitetskog predsjednika.

Pojasnio je da će se, u slučaju takve odluke, izbori za taj nivo vlasti morati ponoviti u roku 14 dana što je jasno propisano Izbornim zakonom BiH, a Borenović naglašava da je uz žalbu dostavljeno na stotine dokumenata i dokaznog materijala, kao i činjenica za koje tvrdi da su neosporne i neoborive.

– Nadamo se da bi takva odluka bila opravdana te da bi se na taj način zaštitio integritet izbornog procesa i demokratskih normi. U slučaju da se ne donese takva odluka onda očekujemo da se CIK-u BiH i drugim nadležnim institucijama izreknu sankcije. Odluka bi trebala biti donesena za pet dana najkasnije i najranije za tri dana – podvukao je Borenović.

CIK BiH je u četvrtak objavio utvrđene rezultate za nivo predsjedniika RS-a nakon ponovnog prebrojavanja u Glavnom centru za brojanje kojima je utvrđeno da je novi predsjednik Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a ne Jelena Trivić, koja mu je bila protukandidatkinja za tu poziciju iz reda opozicije.

Trivić je danas novinarima u Sarajevu kazala da je sama sjednica CIK-a svojevrstan dokaz nepravilnostima. Upitala je zašto su se glasovi nanovo prebrojavali ako se neće ništa preuzeti, navodeći da se zbog ovakvih stvari i činjenice da im se ne daje na uvid Izvještaj Glavnog centra za brojanje gasi povjerenje građana u CIK i pravdu.

Žalbu su predali predstavnici PDP-a, Srpske demokratske stranke (SDS) i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.