Lokalne TemeOpet poskupljuje gorivo u Visokom: Novi udar na džepove građana

Opet poskupljuje gorivo u Visokom: Novi udar na džepove građana

Gorivo će na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini, a tako i u Visokom u narednim danima poskupjeti za dodatnih do osam feninga po litru.

Time se talas poskupljenja benzina i dizela nastavlja, budući da je ovaj trend prisutan već duže vrijeme.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske za Nezavisne je rečeno da su domaći distributeri jednostavno bili prinuđeni da prate negativne globalne naftne trendove i usklađuju ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koje, kako tvrde, “ne prelaze 25 feninga po jednom litru”.

“S obzirom na to da su trenutne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 maraka, u narednih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim pumpama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a, te svoju maržu, prostom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo da ponovo poskupi za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 maraka po jednom litru, pa možda i na 2,88”, kaže za “Nezavisne novine” Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije.

Do ovog poskupljenja će, kako dodaje, gotovo sigurno doći, jer domaći distributeri “ne mogu ugroziti svoje poslovanje”.

Prema podacima sa službene aplikacije Federalnog ministarstva trgovine koja pruža informacije o trenutnim cijenama goriva u Bosni i Hercegovini, ovo su cijene goriva u Visokom zaključno sa 27.08.2023. godine:

N.K. / Visoko.co.ba

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE