Operacije tumora uz pomoć otrova škorpiona postaju preciznije

406

Kao što možete pretpostaviti, hirurško uklanjanje tumora na mozgu vrlo je zahtjevan posao. S dosadašnjim nepreciznim tehnikama, bilo je neminovno da neki liječnici uklone i određeni dio zdrave stanice, istodobno potencijalno ostavljajući malene dijelove kancerogenog tkiva iza sebe. No pomoću  nove metode, cijeli bi tumor mogao biti  uklonjen iznimno precizno.

Jim Olson i njegovi kolege iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu stoga su razvili  određenu vrstu boje za tumore koja čini da kancerogeno tkivo svijetli. Ta se otopina sastoji od dvije kemikalije: prva je protein dobiven iz otrova škorpiona koji prianja na površinu stanica raka, a drugi je netoksični spoj koji postaje fluorescentan kada je izložen infracrvenoj svjetlosti.
Ubrizgana u krv, takva se otopina hemijski veže na stanice raka, a zatim pomoću specijalne kamere hirurzi mogu vidjeti kancerogene stanice i precizno ih ukloniti.

Olson i njegov tim dogovorili su komercijalni razvoj ovoga spoja s kompanijom Blaze Bioscience i on se trenutno primjenjuje u ispitivanjima na ljudima oboljelima od raka u Medicinskom centru Cedars Sinai u Los Angelesu.

Komentari

komentara