ZDKOpćinski sud u Zenici donio rješenje kojim se smijenjeni komesar Rusmir Šišić...

Općinski sud u Zenici donio rješenje kojim se smijenjeni komesar Rusmir Šišić vraća na posao

Općinski sud u Zenici donio je Rješenje kojim se smijenjeni komesar Rusmir Šišić vraća na posao zbog toga što se donesena izmjena Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona ne može primjenjivati retroaktivno.

Nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona komesar Rusmir Šišić je automatski razriješen dužnosti te mu je oduzet čin generalnog inspektora.

Daljim aktivnostima, sudskim procesom, Općinski sud u Zenici donio je Rješenje o privremenoj mjeri osiguranja kojim je određena privremena mjera te je naloženo tuženom-protivniku osiguranja (Zeničko-dobojski kanton) da odmah vrati i zadrži smijenjenog komesara Rusmira Šišića na obavljanje radnih poslova i dužnosti policijskog komesara u MUP-u ZDK te da se istom vrati čin generalnog inspektora.

Advokat komesara Šišića Dino Ahmetović u izjavi za Klix.ba je istakao da je ovo očekivana odluka Općinskog suda u Zenici.

“Općinski sud u Zenici je po podnešenom prijedlogu za donošenje privremene mjere osiguranja pozitivno postupio te je istu u jako kratkom roku usvojio. Ova odluka je bila očekivana jer je sasvim nesporno da je moj klijent nezakonito smijenjen s pozicije policijskog komesara, odnosno, da su ovakvim postupanjem nadležnih tijela grubo narušena njegova osnovna ljudska prava, ponajviše pravo na rad”, kazao je Ahmetović te dodao:

“Ovo smatramo pobjedom pravne države i pobjedom demokratije. Ovo nije samo pobjeda Šišića već pobjeda svih građana ove države u borbi za pravdu i jednakost pred zakonom. Važno je pomenuti da će konačnu odluku o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK donijeti i Ustavni sud FBiH gdje je također predloženo donošenje privremene mjere u istom smjeru.”

U obrazloženju Rješenja se navodi da se navedenim radnjama tuženog mijenja utvrđeno stanje na štetu tužitelja, propisujući kao razlog razrješenja neispunjavanja uvjeta koje tužitelj u vrijeme imenovanja po tada važećem Zakonu nije ni morao imati, zbog čega je od strane tuženog i donijeta odluka odnosno Rješenje od 16. septembra 2021. godine kojom se tužitelj imenovao za policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK na mandat od četiri godine.

Na kraju se navodi da je predlagatelj osiguranja učinio Sudu vjerovatnim da je mjera osiguranja osnovana i hitna i da bi se drugačijim postupanjem izgubila svrha ove mjere osiguranja, te su po zaključku Općinskog suda Zenica ispunjeni uvjeti za određivanjem privremene mjere osiguranja, pa je sud odlučio kao u dispozitivu rješenja.

Suprotna strana, Zeničko-dobojski kanton, se upućuje na podnošenje žalbe s rokom od tri dana od dana uručenja Rješenja.

Klix.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE