Općinska najava 13. sajma “Jesen u Visokom” i 2. sajma “VISK”

U Velikoj sali Općine Visoko danas je održana press konferencija na kojoj su najavljeni 13. izložbeni-prodajni sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda “Jesen u Visokom” koji će se održati u KSC “Mladost“ 16., 17. i 18. oktobra (ponedjeljak, utorak i srijeda) i 2. sajam kožarstva  pod nazivom Sajam kože i krzna “VISK 2017”, koji je izložbeno-prodajnog karaktera i biti će održan 20. i  21. oktobra 2017. godine (petak i subota) u sportskoj fiskulturnoj sali “Partizan“.

Slika 1

Dodatne informacije o sajmu „Jesen u Visokom“ ponudila je šefica Odsjeka za privredu Suada Koljenović:

„Tradicionalni izložbeno-prodajni sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda “Jesen u Visokom” održat će se 16., 17. i 18. oktobra.

Organizator sajma je Općina Visoko, pokrovitelj sajma Ministarstvo za poljopivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZE-DO kantona, a generalni sponzor je opšta-poljopivredno-prehrambena zadruga Bios.

Za učešće na sajmu „Jesen u Visokom“ prijavljeno ukupno 65 učesnika, a ove godine imamo prijavljene i neke nove učesnike, tako da posjetioce ovog sajma očekuju prigodna iznenađenja i novi asortimani proizvoda.

Radno vrijeme sajma je ponedjeljak od 11 do 19 sati, utorak od 9 do 19 sati i srijeda od 9 do 16 sati.

Otvorenje sajma predviđeno je za ponedjeljak 16 oktobar u 11 sati.

Otvorenje sajma pratit će određeni kulturno-zabavni program, a u okviru sajma predviđene su i određene edukacije i prezentacije na temu poljoprivredne proizvodnje“, izjavila je gđa. Koljenović i dodala:

„Želim također da informišem građane o učešću Općine Visoko na sarajevskom Festivalu turizma, koji će se održati od 19. do 21. oktobra u Centru Skenderija.

Općina Visoko je učesnik ovog sajma i na svom štandu će predstaviti promotivni materijal JU Zavičajni muzej Visoko, Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida sunca, kao i promotivni materijal koji je vezan za naše tradicionalne zanate. Pozivam sve građane da svojom posjetom i kupovinom domaćih proizvoda podrže najavljene sajamske manifestacije“.

Slika 2

Amira Džafić – stručni saradnik za poljoprivredu najavila je edukacije za proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda koji će biti održani u okviru sajma „Jesen u Visokom:

„U vrijeme održavanja sajma „Jesen u Visokom“ programom su predviđene edukacije za proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda.

Prvog dana od 18 sati u Maloj sali Općine Visoko predviđen je Okrugli sto na temu: Provedene aktivnosti i postupak brendiranja suhomesnatih proizvoda. Gost predavač je prof.dr. Amir Ganić.

Za ovo predavanje i ove aktivnosti možemo reći da je Općina Visoko u proteklom periodu izvršila određene aktivnosti i ovaj projekat je započet u 2016. godini.

Već tada su održani sastanci sa prerađivčima mesa i održano je anketiranje na terenu, a uzeti su i uzorci za analizu.

Ovaj projekat se radi u saradnji sa poljoprivredno-prehrambenim fakultetom u Sarajevu, a finansijski ga podržava Ministarstvo za poljoprivredu ZE-DO kantona.

Cilj ovoga projekta je da visočka pečenica koja ima dugu tradiciju dobije oznaku geografskog porijekla, a krajnji rezultat ovog projekta treba da bude veća cijena, odnosno prepoznatljivost ovog proizvoda na tržištu.

Za drugi dan sajma predviđena je edukacija za proizvođače maline, u okviru koje će biti održano stručno predavanje na temu: „Organska proizvodnja maline i certifikacija“.

Predavanje će se održati 17. oktobra u MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko sa početkom u 16 sati i 30 minuta, a gost predavač je mr. poljoprivrede Dževad Lavić.

Organska proizvodnja ima perspektivu i zbog toga smo se odlučili za ovu temu, koja je veoma popularna na evropskom tržištu.

Proizvodnja maline je na području općine Visoko doživjela ekspanziju. Imamo velike površine mladih malinjaka koje bi u bliskoj budućnosti mogle preći na ovaj način proizvodnje, odnosno period konverzije bi mogao biti vrlo kratak, s obzirom da se radi o zemljištima koja se nisu koristila ranije i koja nisu bila u konvencionalnoj proizvodnji“, pojasnila je gđa. Džafić.

Slika 3

U okviru sajma „Jesen u Visokom“ Općina Visoko u saradnji sa njemačkom kompanijom Carl Kuehne, sa sjedištem u Mostaru, organizuje prezentaciju projekta proizvodnje paprike, sorte zeleni feferon, na području općine Visoko u 2018. godini.

Prezentacija će se održati u ponedjeljak 16. Oktobra u MSŠ Hazim Šabanović sa početkom u 14 sati.

Adi Pašalić – vanjski saradnik Službe za privredu saopštio je detalje vezane za ovu prezentaciju:

„Kompanija Carl Kuehne je jedna od vodećih kompanija u Evropi u sektoru poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.

Ideja ove kompanije je da pronađe potencijalne kooperante na području općine Visoko, odnosno poljoprivredne proizvođače koji bi kroz kooperantski sistem u saradnji s ovom kompanijom ostvarivali prihode.

Kompanija Carl Kuehne ovim projektom nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor neophodni sadni i ostali repromaterijal,  a čiju vrijednost bi proizvođači  vratili kroz plod zelenog feferona koji bi ova firma otkupila.

Svakom kooperantu ugovorom se nudi: sadni materijal, đubriva i zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje „kap po kap“, malč folija, edukacija i organizirani otkup.

Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi oko 1.700 KM po dunumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti. Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od 1 do 4 dunuma“, istakao je Pašalić.

Slika 4

Dženita Begić – viši referent za poduzetništvo prezentirala je detalje vezane za Sajam kože i krzna „Visk 2017“.

„Općina Visoko u saradnji sa Udruženjem proizvođača i prerađivača kože “VISK” Visoko organizuje drugi sajam kožarstva  pod nazivom Sajam kože i krzna “VISK 2017“.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera i održat će se 20. i  21. oktobra, u petak i subotu sa radnim vremenom: petak od 11 do 19 sati i subota od 10 do 19 sati u sportskoj fiskulturnoj sali “Partizan“.

Na ovaj sajam prijavljeno je 17 učesnika.

Otvorenje sajma planirano je za petak 20. oktobar sa početkom u 11 sati u sali „Partizan“.

U18 sati isti dan predviđena je izložba u Zavičajnom muzeju Visoko na temu kožarstva.

Za subotu 21. oktobar predviđen je Okrugli sto u Maloj sali Općine Visoko sa početkom u 11 sati na temu: „Zanimanje kožara u duhu novih trendova u razvoju kožarstva“.

Ciljevi ovog sajma su poboljšanje međusobne saradnje, razmjene iskustava i usvajanje novih tehnologija, edukacija i zajednički nastupi na drugim tržištima“, zaključila je gđa. Begić.

Ovom prilikom još jednom pozivamo građane, kao i sve ciljane grupe prozvođača da svojom posjetom ovim sajmovima i planiranim edukacijama, kao i kupovinom domaćih proizvoda, podrže najavljene sajamske manifestacije.

 

Press Općine Visoko