Općini Visoko odobreno 250.000 KM za izgradnju poslovne zone Ozrakovići

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je ugovore o dodjeli grant poticajnih sredstava po projektu „Izgradnja poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine“ za 2018. godinu sa sedam jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH u ukupnoj vrijednosti od 1.515.364,22 KM.

Sredstva su dobile lokalne samouprave: Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica, Posušje, Zenica i Livno. Iznos grant sredstava koje su lokalne zajednice dobile kreće se od 150.000 KM do 250.000,00 KM.

Maksimalan iznos sredstava odobren je Općini Visoko za prvorangirani projekat izgradnje saobraćajnice kroz poslovnu zonu Ozrakovići, a potpisivanju ugovora je prisustvovala viša stručna saradnica u Kabinetu Općinske načelnice, Amila Koso.

Cilj projekta je poticanje izgradnje nove i unapređenje postojeće infrastrukture u okviru poduzetničkih zona u Federaciji BiH, kao preduvjeta za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini u Federaciji BiH. Ulaganja u infrastrukturu imaju za cilj poboljšanje pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti postojećih poduzetničkih zona na lokalnoj/regionalnoj razini.

Podsjećamo da je Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke Općine Visoko, aplicirala na Javni konkurs Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta za odabir korisnika Grant sredstava za Izgradnju poduzetničkih zona za 2018.godinu.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je pozitivno ocijenilo aplicirani projekat Općine Visoko, te se isti našao na prvom mjestu potencijalne rang liste sa najviše dodijeljenih bodova.

Poslovna zona Ozrakovići je mjesto koje treba da dugoročno riješi potrebe poduzetnika za poslovnim prostorom te im omogući zajedničko korištenje infrastrukture i pospješi njihovo međusobno povezivanje. Poslovna zona je značajan instrument podsticaja i razvoja poduzetništva i općeg privrednog dobra. Projekat poboljšanja uslova u poslovnoj zoni Ozrakovići započet je kao jedan od glavnih pokretača privrednog oporavka i razvoja lokalnog područja. Realizacijom projekta se planiraju ostvariti strateški ciljevi Općine u pogledu podsticaja poduzetništva, stvaranje preduvjeta za privlačenje investicija te povećavanjem zapošljavanja, naročito lokalnog stanovništva. Za kvalitetan i uspješan rad Općina Visoko je poduzela niz aktivnosti kako bi poslovnu zonu Ozrakovići učinila jednom kompaktibilnom cjelinom sa svim neophodnim sadržajem.

Zahvaljujemo se Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta što su prepoznali značaj ovog projekta, te nas podržavaju u započetim aktivnostima unapređenja poslovne zone Ozrakovići.

Press Općine Visoko