ZDKOpćina Žepče i INZ zajedno u više projekata razvoja lokalne zajednice

Općina Žepče i INZ zajedno u više projekata razvoja lokalne zajednice

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane susreli su se o zgradi općinske uprave u Žepču sa načelnikom Matom Zovkom i njegovim najbližim saradnicima. Tema razgovora su bile teme i oblasti koje će biti obuhvaćene Protokolom o saradnji ove Općine i Instituta, a obuhvaćati će djelatnosti Zavoda za zaštitu bilja, Veterinarskog i Zavoda za javno zdravstvo, koji zajedno čine Institut.

Podizanje svijesti proizvođača hrane

– Konkretno smo razgovarali o djelatnosti i poslovima Instituta. mi sa njima već surađujemo i imamo određene zajedničke istupe, ali ovo je bilo prvi put da konkretno, točno, svaki detalj izanaliziramo i nađemo mnogobrojne nove mogućnosti, šta se radi, šta se može raditi, kako možemo surađivati. Zdravlje nam je svima na prvom mjestu, a i sigurnost hrane također. Da bi bio zdrav moraš jesti sigurnu i kvalitetnu hranu, jedno bez drugog ne ide, rekao je nakon sastanka načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

Tokom samog sastanka akteri su se saglasili u čemu mogu sarađivati, kako mogu određene projekte implementirati, a posebno kako mogu svijest građana podići na viši nivo, pogotovo onih koji se bave proizvodnjom hrane, stočara ili poljoprivrednih proizvođača.

– Ubrzo ćemo i formalno potpisati Protokol, a onda što prije ćemo krenuti u konkretni posao. Uključeni će biti općinska službe za gospodarstvo i finansije, naša Razvojna agencija Žepče (RAŽ), koja ima određen dio ovlasti poljoprivrede, a pogotovo što su oni već osposobljeni da mogu realizirati određene projekte međugranične suradnje, a i one unutar naše države. Ja se radujem budućoj saradnji i svakom konkretnom projektu koji budemo realizirati. Posebno se radujem što ćemo mi kroz različita predavanja i edukacije podići svijet o samoj proizvodnji svih naših ljudi, istakao je Zovko.

Pozitivan odjek u općinama ZDK

Identični sporazumi prethodno su potpisani sa općinama i gradovima ZDK, Usora, Doboj Jug, Tešanj, Kakanj, Visoko, Breza i Vareš, a u toku su završne pripreme za sastanke sa načelnicima općina u Maglaju, Zavidovićima i Olovu.

– Prepoznali smo općine kao naše partnere i nastavljamo sa potpisivanjem Protokola o saradnji i zajedničkom angažmanu. Načelnika Matu Zovku i Općinu Žepče smo prepoznali kao partnera u daljoj saradnji INZ-a i lokalnih zajednica na ovom području. Ono što smo prepoznali u samoj administraciji Općine Žepče jeste da nam pruže informacije od lokalne zajednice, mjesnih zajednica, udruženja, proizvođača, da pruže podršku na terenu i budu partneri da bi doprinijeli razvoju poljoprivrede i samog zdravlja ljudi, jer smo svi tzv. “potrošači zdravlja”, tako da imamo priliku da naše ljude na terenu edukujemo i informišemo da bi što bolje razvili svoju zajednicu, istakao je nakon sastanka menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je jedinstvena ustanova ovog tipa, koja objedinjuje zavode za zaštitu zdravlja ljudi, životinja i biljaka, po principu “One health” (Jedno-jedinstveno zdravlje), koji se uspješno primjenjuje u državama Zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i razvijenog dijela Azije.

Zato partnerstva sa lokalnim zajednicama koje imaju probleme sa otpadom životinjskog porijekla, ekologijom, ali i ekološki prihvatljivom proizvodnjom, te racionalnom upotrebom hemijskih sredstava u stočarstvu i biljnoj proizvodnji i jesu prioritet u radu Instituta.

INZ / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE