Općina Visoko: Božićni prijem za predstavnike pravoslavne i katoličke Crkve

Povodom praznika pravoslavnog i katoličkog Božića, Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić danas je upriličila prijem za predstavnike pravoslavne i katoličke Crkve – jereja Miljana Rađenovića, zatim fra Franju Radmana – gvardijana Franjevačkog samostana Svetog Bonaventure Visoko i Zorana Markovića – predsjednika Crkvenog odbora za područja općina Visoko i Kiseljak, koji obnaša funkciju ministra finansija Srednjo-bosanskog kantona.

Prijemu su također prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća prof. Bajro Fejzić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vahid Ramić i sekretar Općinskog vijeća Zekija Omerbegović.

Načelnica Babić je ovom prilikom gostima izrazila dobrodošlicu i čestitala praznike, te svim našim sugrađanima, pravoslavcima i katolicima, uputila najljepše želje.

Slika 2

Pravoslavcima koji Božić slave 7. januara i katolicima koji su 25. decembra proslavili svoj najradosniji praznik, poželjela je mnogo zdravlja, sreće i veselja sa porodicama, prijateljima i komšijama.

Jerej Miljan Rađenović i fra Franjo Radman povodom Božićnih praznika uputili su poruku mira i zaželjeli mnogo uspjeha i dobre saradnje sa predstavnicima lokalne vlasti, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

Jerej Miljan Rađenović se načelnici Babić i njenim saradnicima zahvalio na inicijativi za obnovu pravoslavne crkve Svetog Prokopija, koja je 21. jula prošle godine svečanošću koja je okupila veliki broj zvanica i mještana, te nekadašnjih stanovnika Visokog pristiglih iz svih dijelova BiH, Evrope i svijeta, obilježila veliki jubilej – hramovnu slavu i 160 godina postojanja.

Slika 4

Fra Franjo Radman je istakao važnost obilježavanja vrijednog jubileja – 90 godina časnih sestara u Visokom.

Tim povodom fra Franjo Radman je načelnici Babić uručio prigodnu knjigu „Franjevke u Visokom i Sarajevu“, koju su napisale časne sestre kao svjedočanstvo o bogatoj i raznolikoj historiji ovih prostora i kao podsjećanje na činjenicu da su prve časne sestre na visočko tlo došle iz Austrije.

Načelnica Babić se zahvalila na poklonu i još jednom iskazala svoje zadovoljstvo historijskim podatkom koji svjedoči o tome kako je Visoko i prije 90 godina bilo otvorena zajednica i multietnička sredina nadaleko prepoznatljiva i uvijek spremna za pozitivne procese i iskorake.

Slika 3

Naglašeno je da su praznici prilika za susrete ljudi i za nadu koja ljudima daje snagu da gledaju u bolju budućnost, a sagovornici su iskoristili priliku i svim građanima općine Visoko zaželjeli sretnu i uspješnu Novu 2018. godinu sa puno radosti, mira i poslovnog uspjeha.

Istaknuta je važnost saradnje sa Općinom Visoko, a prisutni su ocijenili da se često treba razgovarati o važnim temama kako bi se ostvario zajednički cilj, a to je poboljšanje stanja u svim oblastima društvenog života na području općine Visoko.

Slika 1

Press Općine Visoko