ZDKPrivredaOpćina Tešanj provodi projekat harmonizacije podataka katastra i općinske gruntovnice

Općina Tešanj provodi projekat harmonizacije podataka katastra i općinske gruntovnice

Općina Tešanj provodi projekat harmonizacije podataka katastra i gruntovnice. Vrijednost projekta je oko 200.000 KM, a njegov cilj je usklađivanje svih podataka o vlasništvu parcela i objekata na teritoriji Općine, kao jednog od preduvjeta za lakše i jednostavnije raspolaganje imovinom.

Proces harmonizacije podataka je besplatan za građane i poslovne subjekte, a samo u Tešnju je u ovoj fazi projekta evidentirano oko 11.000 parcela sa oko 4000 vlasnika.

“Ovim ćemo građanima uštediti ogroman novac i vrijeme. Do sada su mnogi građani da bi uskladili podatke i postali i formalno 1/1 vlasnici svojih parcela ili objekata za istu stvar morali plaćati sudovima od 800 do 1.000 KM. Na ovaj način smanjit će se broj sudskih sporova jer će se utvrditi podaci o stvarnom vlasništvu i vlasnicima ovih nekretnina. Ono što nam je posebno važno je da će se olakšati i pojednostaviti administrativni poslovi za nove investitore. Isto tako, imat ćemo i pojednostavljenje raspolaganja imovinom kod postojećih investitora prilikom kupoprodaje, davanja imovine pod hipoteku, podizanja kredita, itd. Sve u svemu, konačno ćemo imati jasnu situaciju u vezi veoma važne oblasti raspolaganja imovinom, koja je preduvjet za moderan, stabilan i siguran razvoj. Upravo u skladu sa našim opredjeljenjem da budemo što bolji partner za budućnost našim građanima i vlasnicima kapitala, nakon provedbe ovog projekta, Općina Tešanj će postati još atraktivnija kako za domaće, tako i za inozemne investitore”, kazao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Projekat se uz podršku Svjetske banke i Federalne uprave za geodetske i imovinsko – prave poslove provodi u tri općine u FBiH, i to u Tešnju, Gračanici i Posušju. U projektu sudjeluju općine i općinski sudovi.

Općinski katastar je tokom vremena imao promjene u podacima koje su pratile i ažurirale stanja evidencije i terena. Naročito su te promjene bile intenzivne od 1945. Gruntovnice u Sudovima uglavnom su od nastanka (1882. godine) u vrijeme Autrougarske monarhije zadržale stari sistem vođenja evidencija, koje nisu iz različitih razloga ažurne i ne odgovaraju stvarnom stanju. Nakon provedbe projekta dio podatakaće biti dostupan građanima putem interneta.

U toku je javni poziv građanima da potpuno besplatno urede ove evidencije. Općina je već uradila svoj dio posla, i sada se pozivaju građani da usklade podatke u Općinskom sudu.

Projekat o kojem je riječ će trajati najmanje još godinu dana, a u Tešnju će biti proveden za 7 katastarskih općina.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE