Opće siromaštvo i loš obrazovni sistem mlade u BiH učinili jeftinim glasačkim tijelom

Foto: N1

Građani Trebinja prilikom druženja s novinarom Nebojšom Kolakom, koje je održanu početkom juna ove godine, a organizirano u okviru projekta „Čitaj više, misli više“ Heinrich Boll Stiftung organizacije, kazali su kako mladi sve više postaju jeftino glasačko tijelo i da je to problem ovoga grada, ali i cjelokupne države. Sociolog Esad Bajtal za Interview.ba kaže da je ključ ovog problema nezaposlenost, loš obrazovni sistem, te opće siromaštvo. 

– Naš obrazovni sistem obrazuje ljude tako da odgovaraju političkim partijama i političarima. U tom smislu mladi nisu ni sposobni rasuđivati na jedan način koji bi bio u skladu s ljudskim dostojanstvom. Pošto izostaje to dostojanstvo i svijest o izostanku tog dostojanstva, oni nisu u stanju ni ponašati se na način koje bi to dostojanstvo tražilo i zahtijevalo. Upravo zbog toga što nisu zato sposobni, oni se jeftino prodaju političkim partijama – kaže Bajtal. 

Navodi kako mladi u BiH žive u porodicama enormnog siromaštva i da bosanskohercegovačko društvo ima najmanju kupovnu moći u Europi, te da su shodno tome mladi spremni napustiti dobre društvene običaje, zanemariti moralne zabrane i naprosto se prodati onima koji ih kupuju za svoje političke glasove. 

Građani BiH se prodali za sitan novac

Politička analitičarka Tanja Topić kaže za Interview.ba kako ne treba izdvajati samo mlade ljude kao one koji jeftino prodaju glasove, već da se treba govoriti generalno o svim građanima Bosne i Hercegovine.

– Svi glasači u našoj državi su prejeftini, oni su se prodali za vrlo sitan novac, za vreću brašna, za pet litara benzina, za prazna, pusta obećanja od kojih ništa nije ostalo – smatra Topić. 

Ovu činjenicu potvrđuje i politički analitičar Almir Terzić, ali navodi da mladi čestu pristaju na poslove koji podrazumijevaju rad za političku stranku za veoma malo novca.

– To se kasnije proširuje, i političke partije tokom cijele predizborne kampanje izrabljuju mlade tako da lijepe plakate po raznim mjestima, da učestvuju na mitinzima podrške političarima, a zauzvrat im se obećava da ako ta politička partija pobijedi na izborima da će ih angažirati unutar lokalne ili države administracije i da će im se tako odužiti…to je klasičan vid prevare! Mladi nakon zloupotrebe i iskorištavanja ostaju razočarani u politiku BiH i gube vjeru da mogu nešto promijeniti – ističe Terzić. 

Međutim, dodaje da mladi ipak trebaju više cijeniti sebe i svoje obrazovanje.

– Mladi se moraju suprotstaviti vidovima jeftinog iskorištavanja. Oni se ne smiju boriti za bolju budućnost samo tokom kampanje ili samo na početku izbora. Kada budu svi shvatili da treba živjeti naredne četiri godine onda će jasno imati sliku pred sobom da moraju više učiniti i da moraju iznaći druge vidove borbe kako bi  život učinili dostojnim čovjeku, a to se sasvim sigurno neće desiti ukoliko budu podložni manipulacijama i  iskorištavani – naveo je. 

Da bi se to desilo mora se probuditi svijest mladih

Topić navodi da je to jedan vrlo teška i dugotrajna borba koja ima veze s osvješćivanjem građana, te da je taj proces decenijski.

– To se može učiniti opismenjavanjem građana, stalnim ukazivanjem da smo mi poreski obveznici, da su oni na vlasti servis koji treba da služe nama. Treba se to nasljeđe iz prethodnog sistema jednostavno razbijati. Rekla bih da to ima veze i s dominantom pošasti koja je poharala bh. društvo, a to je korupcija i mislim da niko nije bezgrešan u tom lancu, jer on podrazumijeva tu kupovinu o kojoj smo mi govorili i tu dolazimo do onog drugog nivoa, osim osvješćivanja, a to je da se u društvu primjenjuju mehanizmi pravne države i da se procesuiraju takvi slučajevi i korupcije i kriminala. Kada pošaljete poruku javnosti da postoje institucije i da one kažnjavaju sve te koruptivne radnje, onda mislim da ćemo se koliko-toliko uspjeti odbraniti od takvih stvari – istakla je Topić. 

Bajtal navodi kako svi znaju da se glasovi prodaju, ali da je to u Bosni i Hercegovini postalo normalno, iako je mimo zakona i demokratskih principa.

– Pošto je to tako i niko se ne buni, tako će i ostati sve dok s vlasti ne siđu ovi koji su takve perspektive izgradili. To će trajati sve dotle dok ne dođe pravna država koja će sankcionirati takve oblike ponašanja. Drugačije se niko dobrovoljno neće odreći mogućnosti, jer je tako niska svijest, da zaradi 20-30 KM – kazao je Bajtal.

Naveo je i kako postoji odgovornost mladi, koji su prema njegovom mišljenju previše pasivni.

– Nikada ih nismo vidjeli na ulicama onda kada su se odvijala građanske pobune, buntovi, protesti ili bilo šta drugo. To već dovodi u sumnju da li su oni spremni da se bore za poboljšanje statusa ili su našli zadovoljenje svoje ambicije u toj cikličnoj od izbora do izbora mogućnosti da strpaju neku siću u svoj džep, da mogu biti dva dana u kafiću i da su time postigli ono što njihove minorne želje podrazumijevaju kao dobar život – zaključio je.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)