Opasne Sattlerove igre, pritisak da se Izbornim zakonom palestiniziraju Bošnjaci

Piše: Ernad Metaj


Nakon izjave šefa delegacije EU u BiH da neće biti izbora u našoj državi ukoliko se ne promijeni Izborni zakon Johhan Sattler se javno stavlja na stranu HDZ – a i SNSD –a. Bilo bi nelogično i za Sattlera poražavajuće da ne zna i ne poštuje pravnu legislativu u BiH prema kojoj se izbori jedino mogu blokirati neusvajanjem državnog budžeta, što SNSD i HDZ treniraju od početka ove godine. Njima odgovara da BiH ove godine ne dobije budžet jer se isti može naredne koristiti kako bi se izbjegle blokade.

Praktično ispada da je Sattler najavio blokadu budžeta BiH čime se vrši pritisak na sve one koji se protive podjeli BiH da pristanu na nove oblike diskriminacije u izbornom procesu koje su suprotne presudama Suda u Strazburu, ali i tekovinama EU. Ovakvim ponašanjem Sattler samo dodatno podgrijava sumnje da plaćen novcem EU protežira interese Rusije u BiH, a u konačnici da direktno radi na njenoj konačnoj podjeli kroz „palestinizaciju“ Bošnjaka kao većinskog naroda.

Blokade neće biti ako se pristane na „legitimno“ predstavljanje na kojem insistira HDZ, a što praktično znači vraćanje „bijelih traka“ oko ruke onih koji na određenom prostoru nisu većina. Osim toga Izborni zakon zasnovan na željama HDZ-a bi bio uvod u majorizaciju Bošnjaka kao većinskog naroda jer bi zacementirao mehanizme blokada kojima HDZ i SNSD opstruiraju rad državnih institucija. Odavno nije tajna da je diplomatija susjedne Hrvatske upregnula sve svoje resurse kako bi sistem u BiH skrojila prema svojim mjerilima. U prevodu to je čin agresije zasnovan na idejama iz Karađorđeva gdje su Tuđman i Milošević dogovarali podjelu BiH. Ovog puta nema tenkova, haubica, ali posljedice po opstojnost BiH nisu ništa manje od ratom zacrtanih ciljeva agresora koji su i ranije imali podršku dijela međunarodnih zvaničnika.

Interesantno je da Sattlerova nova diplomatska ofanziva dolazi u trenutku kada iz Suda za ljudska prava u Strazburu stižu poruke da BiH ima rok do septembra da implementira presudu Sejdić – Finci. Ta presuda zahtijeva izmjenu Ustava BiH koji diskriminira sve građane po principu da svi ne mogu birati i biti birani, a na što ukazuju i druge presude Suda u Strazburu. Sattlerov posao u BiH bi trebao biti usmjerenna demokratizaciju društva čiji temelj su fer i pošteni izbori, a ne njihova blokada. Njegov posao bi trebao biti usmjeren na da se osiguraju uslovi za implementaciju navedenih presuda, a ne traženje kompromisa kojim se daje daje podrška idejama zasnovanim na ideologiji fašizma u kojoj su jedni ravnopravniji od drugih.

Sattler bi morao znati da „legitimno“ predstavljanje dugoročno otvara put za nestanak BiH i to iritiranjem većinskog naroda do tačke da u cilju ostvarivanja svojih prava razmišlja o „vlastitoj“ državici. Ideja je to koja nije strana ni dijelu bošnjačkih elita, pa je u ovom momentu najveća odgovornost na lideru SDA Bakiru Izetbegoviću koji može sudbinu BiH isporučiti u ruke onih koji je nisu uspjeli razbiti uduženim zločinačkim poduhvatom presuđenim pred međunarodnim pravnim institucijama. Zbog toga SDA treba prestati sa praksom „privatnih“ satanaka po kafanama i raznoraznim rezidencijama i tražiti da se oko izmjene Izbornog zakona osigura širi društveni konsenzus.

Patria