NaslovnicaZDKOnkološki odj...

Onkološki odjel KBZ proteklih 10 godina bilježi desetostruki porast oboljelih od raka

Povodom obilježavanja 10. godišnjice od osnivanja Odjela onkologije i radio-terapije Kantonalne bolnice Zenica, jučer je upriličena svečana akademija, pod nazivom „Prošlost, sadašnjost, budućnost“.

– Od svog osnivanja do danas, Onkološki odjel bilježi desetostruki porast oboljelih i iz dana u dan, taj broj raste i sama statistika je nemilosrdna, – istakla je načelnica Odjela onkologije i radioterapije Kantonalne bolnice Zenica, Alma Mekić-Abazović. Istakla je da se ovaj odjel trudi da svojim pacijentima pruži što kvalitetniju uslugu, ali mišljenja je da uvijek može bolje.

– Jedan od problema su liste čekanja na takozvane pametne lijekove, s kojima se susreću i drugi onkološki centri u Bosni i Hercegovini. Ovo sprečava pravovremeno liječenje i pojedini pacijenti nikada ne dođu na red za adekvatan tretman. Onkologija je postala motor razvoja i hirurzi usvajaju principe onkološke hirurgije, – istakao je Ibrahim Šišić, ljekar na Odjelu za onkologiju i radioterapiju, te je kazao da je važna edukacija, proširenje kadra, ali da treba raditi na promociji zdravlja i prevenciji kancera.

Visoko.co.ba/Zenicainfo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.