SvijetOlmert: Nema mira između Izraela i Palestine dok se ne uspostave dvije...

Olmert: Nema mira između Izraela i Palestine dok se ne uspostave dvije države

Sve dok izraelska vlada ne bude spremna da promijeni stav i uspostavi zamah prema palestinsko-izraelskim pregovorima, čija će osnova biti dvodržavno rješenje, protivit ćemo se ovoj vladi, kritikovat ćemo ovu vladu i tražit ćemo od drugih vlada da ih kritikuju – rekao je bivši izraelski premijer Ehud Olmert u intervju za Fenu.

Ehud Olmert je bivši izraelski političar i advokat, poznat po tome što je bio gradonačelnik Jerusalema od 1993. do 2003., a kasnije i premijer Izraela od 2006. do 2009. godine. Olmert je bio ključna ličnost u izraelsko-palestinskim pregovorima, a njegova vlada je bila predana ideji dvodržavnog rješenja kao načinu da se uspostavi mir između dviju zemalja. Nakon što je napustio politiku, Olmert se posvetio aktivizmu i pokušao pomoći u ostvarenju mira između Izraela i Palestine.

– Kao što znate, postoje rastući nemiri između skoro polovine izraelskog stanovništva i trenutne vlade zbog brojnih stvari. Neke se odnose na izmjene u pravosudnim temeljima Države Izrael koji prijete osnovnim demokratskim principima naše zemlje – kazao je Olmert.

On je za Fenu kazao da je i stav prema Palestincima jedan od najvećeg kamena spoticanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

– Apsolutno smo posvećeni borbi protiv terorista i nećemo oklijevati, kao što ja nisam oklijevao kada sam bio premijer Izraela i gradonačelnik Jerusalema, da se borimo protiv terorista koji su ubijali nevine Izraelce. Istovremeno, nećemo tolerisati, ni prihvatiti, niti prešutno se složiti sa bilo kojim izraelskim ministrom koji kaže da trebamo sravniti sa zemljom palestinska sela. Nije nam namjera da progonimo nevini palestinski narod. Mi nismo zemlja koja čini pogrome slične onima koji su trpili Jevreji kada su bili bespomoćni. Nećemo tolerisati ministre koji su osuđeni za terorizam, a sad su zaduženi za sigurnost u Državi Izrael – kazao je Olmert, referirajući se na Itamara Ben-Gvira kojeg je Netanyahuova vlada imenovala za ministra nacionalne sigurnosti.

Ben-Gvir je ekstremni nacionalist koji se zalaže za izraelsku dominaciju nad palestinskim teritorijima, prisilno preseljenje palestinskih civila i širenje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima. On je 2007. osuđivan zbog poticanja na rasnu mržnju i podržavanja terorizma.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je zabrinutost da bi nastavak politike izraelske vlade mogao dovesti do novog sukoba i intifade na palestinskoj strani.

– Preklinjao sam Abu Mazena da pristane na dogovor, ali on nikad nije pristao. Nažalost, smatram da sad prepoznaje da je tada napravio historijsku grešku – kazao je Olmert.

Smatra da bi prvo trebalo promijeniti izraelsku vladu kako bi se postigla umjerenija i mirotvornija politika te da bi se potom Palestinci trebali ubijediti da i oni promijene svoj stav.

Vjeruje da je njegova odgovornost kao Izraelca prvo gledati što se može promijeniti u njegovoj zemlji.

– Ne želim ići linijom manjeg otpora tako što ću napadati drugu stranu umjesto da vidim šta možemo promijeniti u svojoj zemlji – kazao je on.

Upitan da prokomentariše Abrahamske sporazume, Olmert je izrazio veliko zadovoljstvo njihovim sklapanjem.

– To je spektakularno postignuće. Emirati su veoma prijateljski nastrojeni. Radimo sve što je u našoj moći da popravimo odnose i saradnju s Emiratima. Lično sam se sastao sa svim liderima Emirata i moram reći da sam zaista impresioniran suptilnošću, mudrošću, njihovim razumijevanjem i skromnošću. Odlični su partneri i nadam se da će ovi odnosi sve više napredovati – kazao je bivši izraelski premijer.

Abrahamski sporazumi su niz sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih zemalja koji su postignuti u septembru 2020. godine. Sporazumi su nazvani po Abrahamu (Ibrahimu), zajedničkom pretku jevrejske, kršćanske i islamske vjere, kao simbol zajedništva i saradnje među narodima i religijama.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE