SportOlimpijski plamen svoj put u Francuskoj počinje u Marseillu

Olimpijski plamen svoj put u Francuskoj počinje u Marseillu

Put olimpijskog plamena u Francuskoj, uoči Olimpijskih igara u Parizu, počeće u proleće 2024. godine u Marseilleu, saopćili su organizatori.

“To je bio prilično jasan i očigledan izbor”, rekao je Tony Estanguet, predsjednik organizacionog odbora Igara u Parizu.

Olimpijske igre u Parizu bit će održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Marseille će tokom Igara biti domaćin jedriličarskih takmičenja, kao i deset utakmica fudbalskog turnira u obje konkurencije.

“Marseille su osnovali Grci koji su došli iz Fokeje prije 2.600 godina. Tražeći da dočekamo plamen na našoj obali, željeli smo da se ponovo povežemo sa velikom historijom djeljenja, bratstva, različitosti i solidarnosti”, rekao je gradonačelnik Marseille Benoît Payan.

Olimpijski plamen će prethodno tradicionalno biti zapaljen u drevnoj Olimpiji u Grčkoj. Kompletan put olimpijske baklje do Pariza, trebalo bi da bude objavljen krajem maja.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE