NaslovnicaSportOlimpijci u P...

Olimpijci u Pekingu na postolju za medalje dobit će bukete od vune

Olimpijci koji se takmiče na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu neće dobiti tipične bukete cvijeća koje se poklanjaju sportistima koji dođu do postolja za medalje. Umjesto toga, dobit će nešto održivije i dugotrajnije.

Buketi za ceremoniju dodjele nagrada bit će izrađeni od vune.

Prema organizacijskom komiteta Pekinga 2022., buketi vune nikada neće uvenuti i imaju obilježje niske razine ugljika, što odražava koncept “zelenih Olimpijskih igara”, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Grupa Hengyuanxiang, proizvođač vune sa sjedištem u Šangaju i jedan od službenih sponzora Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, angažirala je grupe za pletenje u Pekingu, Šangaju, Tianjinu, Zhejiangu i Jiangsuu da se pridruže projektu.

Olimpijski buket sastoji se od sedam različitih cvjetova vune uključujući ruže, ljiljane, osmantuse i zelene masline.

Za dodjelu nagrada na Zimskim olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Pekingu potreban je ukupno 1251 buket. Svaki cvijet je ručno rađen, za što je potrebno dosta vremena i radne snage.

Prema saopštenju, odabrano cvijeće simbolizira prijateljstvo, upornost, sreću, jedinstvo, pobjedu i mir.

Fena.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.