Okončan protest: Memić predvodi mirnu šetnju do Trga BiH

Pred Narodnim pozorištem u Sarajevu je okončan 20. protestni skup koji je organizirala porodica Dženana Memića.

Muriz Memić je pozvao sve prisutne na protestnu šetnju do Trga BiH.

On je pročitao nekoliko zahtjeva kao što su otvaranje istrage za ubistvo Dženana i Davida u Tužilaštvu BiH, prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od sedam dana, prijem kod glavnog federanog tužioca u roku od sedma dana, suspenzija i procesuiranje Sabine Saralija i Dalibora Vreće u roku od mjesec dana, te suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić.

Okupljenima se obratio advokar Ifet Feraget.

– Zbog korumpiranih tužilaca i korumpiranih policajaca vaša djeca ne idu za svojim snovima, nego u pravcu Njemačke, poručio je advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget obraćajući se učesnicima skupa. Podsjetio je da je Dženan Memić tek dva i po sata nakon stradanja doveden u operacionu salu, te da je podlegao povredama od kojih je, kako tvrdi, mogao biti spašen. Spomenuo je i da je stradanje Davida Dragičevića lažno predstavljeno kao utapanje, a Dženana Memića kao saobraćajna nesreća.

– Kada se dogodi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne trebate ići kod tužioca, ne trebate advokata. Ne trebate raditi ništa. Država je dužna da riješi slučaj i da učini sve kako bi se otkrili i procesuirali počinioci. Međutim ovdje nema države. Mnogo je opasnije kada tužioci zataškavaju slučaj nego kada ubica izvrši ubistvo, dodao je Feraget.On je poimenično spomenuo i sve tužioce koje smatra odgovornim za, kako je rekao, zataškavanje slučajeva Memić i Dragičević.


Ranije su se prisutnima obratili Amina Hodžić – Smajlović, majka djevojčice Nadin, očevi studentica Edite Malkoč i Selme Agić koje su, majka Davida Dragičevića – Suzana i otac Davor Dragičević te Arijana Memić, sestra stradalog Dženana i advokat Senad Pećanin.(Vijesti.ba)