NaslovnicaSvijetEvropaOko 1.200 smr...

Oko 1.200 smrtnih slučajeva moguće zbog trovanja ispušnih plinova

Oko 1.200 osoba će prerano preminuti u Evropi od posljedica zagađenja ispušnih plinova vozila prodatih u Njemačkoj, saopštili su naučnici u studiji objavljenoj poslije skandala proizvođača Volkswagena.

“Naučnici procjenjuju da će 1.200 ljudi umrijeti u Evropi od posljedica prekomjerne emisije štetnih ispušnih plinova od vozila prodatih u Njemačkoj od 2008. do 2015. godine”, navodi se u studiji američkog Instituta za tehnologiju.

Skandal je izbio pošto su američke vlasti ustanovile da je njemački proizvođač u skoro 500.000 dizel vozila ugradio softver koji smanjuje rezultat emisije štetnih plinova na testovima.

Odgovorni u Volkswagenu terete se za kršenje propisa o zagađenju životne sredine, kreiranje ilegalnog softvera za lažiranje i prikrivanje podataka o emisiji gasova, kao i za uništavanje kompjuterskih fajlova sa dokazima.

Volkswagen je zbog otkrivenog skandala pristao na poravnanje od 15 milijarde dolara sa američkim vlastima i kupcima automobila.

visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.