NaslovnicaZDKOKC Kakanj: K...

OKC Kakanj: Kreativna kakanjska djeca vrtića “Mladost” crtala, bojila, pjevala i učila…

Prema mnogim statistikama prošle godine, broj stanovnika koji koriste društvene mreže u BIH a i kod nas u Kaknju je prevelik i ogroman, odnosno pretjeran a od toga je više od polovine djece i mladih. Iako zavisnost od interneta zvanično nije svrstana u svetsku kategorizaciju bolesti, u svijetu je sve manje onih koji osim dopisivanja svoje slobodno vrijeme koriste na valjan način.

“Tokom naših istraživanja u Kaknju mnogi korisnici se osjećaju depresivno i nervozno ako nema pristup internetu, a želi da podijele nešto sa drugima. Osim toga na pitanje da li idu u prirodu na šetnju, vožnju biciklom ili na čist zrak, odgovorili su da i tada opet svoje vrijeme upražnjavaju fotografišući gdje su i šta rade. Kada bi neko svoj dan ispunio stvarima uživo, interakcijom, kreativnim radom ili volontiranjem sa ljudima ili poslom, definitivno bi imali manje vremena za društvene mreže, osjećali bi se korisnije i slobodnije”, zaključuju iz Udruženja OKC Kakanj.

UZ PODRŠKU OPĆINE KAKANJ INTERAKCIJA, RAD I KOMUNIKACIJA S NAJMLAĐIMA

Udruženje “Omladinski kulturni centar Kakanj” je uz podršku Općine Kakanj, KSC KAKANJ, JU “MLADOST” Kakanj, podršku privrednog društva Nova Trgovina- S Kakanj, portala Kakanjinfo.com protekle godine uspješno realiziralo projekat pod nazivom JA KREATIVAC – „PJEVAM, CRTAM, BOJIM, SLIKAM, PIŠEM, BROJIM!

(Projekat namjenjen posebno djeci i mladim – a), koji je omogućio djeci u vrtiću Mladost dan za pamćenje. Umjesto svakodnevne upotrebe tehnologija, osmišljen je način da djeca telefon zamijene pisanjem, slikanjem, crtanjem, bojenjem, pjevanjem i sve druge slične aktivnosti koje omogućavaju djeci da pokažu svoju kreativnost i usput se zabave. Razvijanje vještine poput ovih daje poticaj djeci da budu uspješna u svim aspektima života.

Pogledajte koje još koristi ima vaše dijete od crtanja, bojanja i slikanja i svega navedenog:
“Glavne su aktivnosti projekta usmjerene na poticanje i razvoj socijalnih, emotivnih, intelektualnih, komunikacijskih i drugih sposobnosti, na način da djeca iskažu svoja razmišljanja o životu, prijateljstvu i ljubavi kroz svoje radove a da uz to obnove ili uče o izgubljenom bontonu ponašanja u svakodnevnom životu”, rekao je Hamid Hadžić – koordinator projektnih aktivnosti.

IZNENAĐENJIMA NIJE BILO KRAJA!
SLATKE NAGRADE I MOJA DIPLOMICA KAO NAGRADA ZA RAD

Naravno, spomenut ćemo da su na ovoj radionici osmišljene igre koje su podstakle namlađe na kreativnost crtanja i bojenja pa su imali zadatak koji će izvršiti i zaslužiti slatke nagrade i pakete koje su podijeljene na kraju ali prije toga trebali su da odskoče polje školice, dođu do kućice, daju svoj rad, zalijepe poruku “lijepog ponašanja” na zid kućice, pozdrave se sa koordinatorom i nastave sa aktivnostima.

“Cilj projekta je motivirati i pokrenuti kreativno izražavanje djece i mladih u ostvarenju niza likovnih radova, modeliranja, pjesme, modela bonton ponašanja prema okolini, odmicanje od svakodnevnice od društvenih mreža, poroka a s ciljem podsticaja u radu a koji bi se predstavili široj javnosti sa svojim orginalnim vlastitim idejama”, dodao je Hamid Hadžić – inicijator aktivnosti.
Uz aktivnosti koje su nabrojane , naravno, bila je veoma važna podrška ustanova, pojedinaca, kakanjske općinske službe za Društvene djelatnosti, pa se tako iz OKC žele zahvaliti: v.d. načelniku Aldinu Šljivi, direktorici Helmini Murtić, predavač edukator Ilhana Alajbegović, sponzoru Nova Trgovina – S Kakanj koja je dala podršku u materijalu za za zradu ogromne kućice za djecu, medijskom pokrovitelju internet portalu Kakanjinfo.com.
Na kraju svih aktivnosti djeci su dodiljenje DIPLOMICE za učešće i nagradni paketi slatkog programa, naravno na kraju ćemo spomenuti da djeca nisu krila ogromno oduševljenje za ovaj sadržaj namijenjen njima i željeli su da aktivnost vječno traje.

PRESS OKC KAKANJ

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.