“Ohran gradnja” – Rekonstrukcija Ženske džamije “Saračice”

Jedinstvena visočka džamija Saračica, neobično skromna po svojoj arhitekturi ali značajna historijska građevina koja je pod teretom vremena i zbivanja oronula, ovih dana doživljava prvu značajniju restauraciju. Naime, na inicijativu predstavnika Udruženja iz Emirata, grupa investitora  u saradnji sa Općinom Visoko pokrenuli su projekat kompletne rekonstrukcije džamije, poznate i kao Ženska džamija.

Općinska načelnica mr.sci Amra Babić sa saradnicima danas je obišla radove na džamiji i izrazila zadovoljstvo da je dio ovako značajnog projekta. „Džamija Saračica je jedna od najstarijih gradskih džamija za koju smo već niz godina pokušavali pronaći donatora za njenu potpunu rekonstrukciju. Obzirom da se radi o velikom iznosu koji je potreban da se uradi kvalitetna rekonstrukcija, Općinski organ uprave je napravio projekat na čijem čelu je Suvad Efendira, nakon čega smo tražili donatore zajedno sa Ahmed efendijom, koji je imam ove džamije. Zahvaljujući našem sugrađanu, Semiru Doksi, pronašli smo donatore i radovi su krenuli. Prema riječima izvođača, kraj radova i useljenje džamije očekujemo do početka mjeseca ramazana“, riječi su načelnice Babić.

Prema riječima projektanta, džamija će pored izmijenjenog krova i stropne konstrukcije, zidova i podne podloge, dobiti musanderu i dogradit će se predulaz od drvne konstrukcije u stilu stare bosanske džamije. Izvođač radova je Ohran gradnja d.o.o. , a nadzor vrši Nukić d.o.o.

Press Općine Visoko

visoko.gov.ba