BiHOgroman pritisak na zdravstveni sistem RS-a

Ogroman pritisak na zdravstveni sistem RS-a

U posljednjih nekoliko sedmica u konstantnom intervalu imamo rast broja oboljelih i već smo došli do broja od oko 6.000 lica koja su ili pozitivna na virus korona ili su u izolaciji kao bliski kontakti, rekao je novinarima u Banjaluci, Igor Radojičić nakon sjednice Štaba za vanrdene situacije.

”To predstavlja ogroman pritisak na zdravstveni sistem kako na primarnu zdravstvenu zaštitu ”Dom zdravlja” i ambulante tako i na hospitalizaciju odnosno, Univerzitetsko klinički centar RS, pa i intenzivnu njegu”, ističe Radojičić.

Gradski štab se fokusirao na dva paketa mjera, te se razgovaralo o reorganizaciji u ”Domu zdravlja”, tačnije o ambulantama kako bi se na ovaj povećani pritisak i veći broj pacijenta sa akutnim respiratornim infekcijama, povećala dostupnost i raspored kako prostorni tako i ljudski.

”Zbog rasta broja oboljelih, pored kovid ambulante u Docu, gdje je povećan broj timova, počela je sa radom nova ambulanta za pregled pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama. Formirane su i dvije terenske ambulante Paprikovac i Starčevica, a u slučaju povećanja broja oboljelih razmotriće se otvaranje ovih ambulanti na još šest lokacija”, kazao je Radojičić.

Sistem obavještavanja građana o rezultatima testiranja na Covid, biće unaprijeđen s obzirom na trenutno zagušenje usljed velikog broja pacijenata.
Najavljeno je da će do petka biti pripremljen novi ekonomski paket podrške sektorima, koji su najviše pogođeni usljed epidemije korona virusa.

Na području Banjaluke treutno je registorvano 2.260 pacijenta koja se nalaze u kućnoj izolaciji i 2.832 lica koja su aktivno pozitivna na korona virus, kazala je Nevena Todorović, direktorka ”Doma zdravlja”.

”U toku prošle sedmice zabilježili smo 1.067 lica koja su pozitivna na koronavirus, a u našim ambulantama za akutne respiratorne infekcije pregledano je 2.986 pacijenata sa respiratornim tegobama i povišenom tjelesnom temperaturom”, ističe Todorović.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije neophodno je povećati broj ambulanti porodične medicine za pružanje usluga pacijentima oboljelim od akutnih respirtornih infekcija, u tom cilju dali smo prijedlog, koje bi se ambulante porodične medicine u narednom periodu pretvorile u ARI ambulante, pojasnila je Todorović.

Ističe da su tražili ispomoć drugih privatnih ambulatni porodične medicine koje gravitiraju na području Banjaluke. “Svi zdravstveni sistemi su maksimalno opterećeni ljudski i prostorno, izuzetno su iskorišteni, te molimo sve građane da se pridržavaju propisanih mjera i da budu strpljivi u kontaktu sa zdravstvenim radnicima jer smo sve kapacitete stavili u boru protiv koronavirusa, a ulažemo maksimalan napor da primarna zdravstvena zaštita bude dostupna svim građanima”, kaže Todorović.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE