NaslovnicaBiHPolitikaOgrešević za ...

Ogrešević za Raport: Najveći kamen spoticanja u Neumu bilo je insistiranje na etničkom modelu

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević bio je jedan od učesnika neumskih pregovora o izmjenama Izbornog zakona. Za Raport je prokomentirao još jedna neuspjeli pokušaj.

“Mi smo išli na pregovore jer smo smatrali da je razgovaranje neophodno i to je bila prilika da sagledamo i upoznamo se sa mišljenjima i vidimo kakve su opcije i pozicije kada su u pitanju presude Evropskog suda.

Željeli smo svi da se to riješi, međutim prilično su tu ta dva koncepta koja se razlikuju udaljena kao i način gledanja na perspektive i pozicije BiH”, naveo je Ogrešević.

On ističe da je najveći kamen spoticanja bio insistiranje na etničkom modelu naspram onoga što se zove ‘evropski’.

“Najveći kamen spoticanja je insistiranje na etničkom modeli od strane HDZ-a bez ostavljanja značajnijeg prostora za rješavanje i uređenje odnosa na način koji se zove evropski.

Nešto je govoreno, ali nije nam jasna perspektiva tog nastavka. Ne bih špekulirao, oni koji su to izjavili neka to objašnjavaju. Mi smo imali svoje crvene linije ispod kojih smo rekli da nećemo ići”, naveo je Ogrešević.

On je istakao da se preambuli Ustava BiH spominju konstitutivni narodi, ostali i građani i da to svi ignoriraju.

Ipak, kaže da će NES biti i dalje dio konstruktivnih razgovora ida će predlagati eventualna rješenja, kako bi se došlo do konačnog.

Što se tiče tog nastavka, Ogrešević ne zna kad i kako bi se on desio.

“Bilo je govora o tome, međutim nije baš najjasnije u kojem formatu će se to nastaviti. Vidjet ćemo, ne bih da špekuliram”, rekao je Ogrešević.

Raport / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.