NaslovnicaSportNogometOficijelni FI...

Oficijelni FIFA World cup trophy stigao u Sarajevo

Bosna i Hercegovina i Sarajevo su ugostili jedinstvenu svjetsku turneju – FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola a Bosna i Hercegovina je prva evropska zemlja na ovogodišnjoj turneji koja dočekuje FIFA World Cup™ Trophy.

Peta ikad organizirana svjetska turneja originalnog FIFA-inog trofeja, koja će obići 51 državu, kako bi inspirirali i podijelili magiju sa navijačima i navijačicama širom svijeta, po drugi put uključuje dolazak Trofeja u Sarajevo.

FIFA World Cup™ Trophy će biti izložen u sarajevskoj Vijećnici 17. i 18.5., a na platou preko puta Vijećnice će biti dostupan Coca-Cola Corner, sa brojnim aktivacijskim programima koje su FIFA i Coca-Cola pripremili.

Generalni sekretar NS/FS BiH Adnan Džemidžić je nakon otkrivanja FIFA-inog trofeja izjavio:

„Presretni smo što će i naši građani imati priliku da vide i fotografišu se da ovim vrijednim trofejom, te da na neki način osjete duh Svjetskog prvenstva i sav taj predivni ambijent koju ova igra nosi. NS/FS BiH sa ponosom učestvuje u organizaciji ovog lijepog događaja.“

Trofej je stigao u pratnji – Gilberta Silve i Faruka Hadžibegića, ambasadora FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola.

„Velika je čast doći po prvi put u Sarajevo i biti dio ove sjajne priče sa Coca-Colom u kojoj mladima ljudima dajemo priliku za inspiraciju uživo sa najznačajnijim fudbalskim trofejem na svijetu“, kazao je Gilberto Silva, ambasador FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola.

„Velika mi je čast biti ambasador na ovako značajnom događaju kao što je to FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola. Zadovoljstvo mi je govoriti u ime svih onih kojima je nogomet najvažnija sporedna stvar, ali i za sve ljubitelje sporta“, rekao je Faruk Hadžibegić, bivši selektor bh. reprezentacije.

Kako da se približite trofeju?

The FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola je izuzetna prilika za ljude da uđu u djelić fudbalske istorije i podijele među sobom svoju strast prema sportu, a taj neko možete biti vi.

Da biste „osvojili“ priliku da se približite Trofeju i slikate s njim, potrebno je da učestvujete u aktivnostima koje su FIFA i Coca-Cola spremile za vas u Coca-Cola Corneru, na platou prekoputa Vijećnice.

O FIFA World Cup™ Trophy-u

Originalni FIFA trofej se dodjeljuje pobjednicima Svjetskog prvenstva, ali ostaje u FIFA-inom vlasništvu.

Reprezentacija koja je osvojila trofej, kao pobjednica Svjetskog prvenstva, privremeno zadržava autentični trofej, a zatim joj se trajno dodjeljuje pozlaćena replika, dakle ne od pravog zlata, sa ugraviranom godinom, zemljom domaćinom i pobjednikom događaja.

Originalni trofej je napravljen od čistog zlata i težak je 6.142 kg, a napravljen je kao kompozicija dviju ljudskih figura koje drže globus iznad sebe.

Trenutni dizajn Originalnog trofeja datira iz 1974. godine. Kao jedan od najpriznatijih svjetskih sportskih simbola i neprocjenjiva ikona, Originalni FIFA-in trofej može dodirnuti i držati u rukama samo vrlo odabrana grupa ljudi koja uključuje bivše pobjednike svjetskih prvenstava i šefove država.

Ovogodišnja misija putovanja FIFA-inog trofeja je stvaranje klimatski pozitivnih iskustava kroz praktikovanje najboljih praksi održivosti. Pored Vijećnice i u Coca-Cola Corneru će tokom oba dana biti postavljeni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada, kako bi se nastavila praksa edukacije građana i podizanja svijesti o potrebi odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, sa posebnim fokusom na plastičnu ambalažu.

Nfsbih.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.