BiHOduzimanje vozila put do sigurnosti u saobraćaju?

Oduzimanje vozila put do sigurnosti u saobraćaju?

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Arminu Berberoviću, odgovornom za saobraćajnu nesreću u kojoj je bez položenog vozačkog ispita pod dejstvom alkohola i brzinom većom od ograničenja usmrtio Azru Spahić, a dvije osobe teško povrijedio. Odluka o pritvoru je uslijedila zbog mogućnosti da isto krivično djelo ponovi. Berberović će do nastavka procedure mjesec dana provesti u KPZ-u Zenica. Do tada građani čekaju konkretna rješenja, a nadležne institucije najavljuju izmjene zakonskih propisa i oštrije mjere.

Brzina, alkohol, narkotici, neposjedovanje vozačke dozvole – smrtonosna je kombinacija na bh. ulicama. Vozači često nesavjesni i bahati, građani nezaštićeni. Posljedice velike, tragedije nemjerljive, žrtve nepovratne, a kazne za sve to nedovoljne. Pokazuju i dokazuju to poražavajuće brojke evidentiranih vozača bez vozačke i pod dejstvom alkohola, samo dan nakon tragedije. Sistem je, čini se, opet zakazao.

„Postoji pravna praznina prema kojoj – ukoliko nekome istekne mjesec od oduzete vozačke dozvole i mi kao organ unutrašnjih poslova utvrdimo da postoji još i neplaćene novčane kazne, bez obzira na tu činjenicu – moramo vratiti vozačku dozvolu. Tražimo, dobro bi bilo da bude oštrije sankcionisanje vožnje u alkoholisanom stanju, definisanje objesne, nasilničke vožnje“, ističe Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS-a (NiP).

Kako adekvatne kazne nema, duga je lista povratnika u činjenu krivičnih djela. Jednom nekažnjeno, pokazalo se, bude i ponovljeno. Resorni ministar rješenje vidi u novom zakonu, ali kaže, ključno je oduzimanje vozila. To je put do sigurnosti u saobraćaju i kraj za bahate vozače koji uspješno koriste sve propuste u zakonu i sistemu. I ranije su uvidjeli da vozila treba oduzimati, no nisu dobili saglasnost Općinskog suda. Prošle godine MUP je 178 puta zatražio oduzimanje vozila, a sud je svaki zahtjev odbio.

„Vjerujem da je oduzimanje bilo koliko skupog vozila značajna metoda koja bi obeshrabrila takve počinioce da čine dalje ovakve prekršaje“, smatra Katica.

Na tvrdnju ministra da Općinski sud koči provođenje mjere oduzimanje vozila, na naš upit, odgovorili su prozvani i odgovornost adresirali na MUP. Kažu, sudije drugostepenog suda su zauzimale stav da policijski organ ima zakonsko ovlaštenje za zaštitnu mjeru.

„Posljedično tome, drugostepeni sud je ovom sudu ukinuo sedam odluka u kojima je bila izdata naredba za privremeno oduzimanje predmeta, a uz obrazloženje da se privremena mjera oduzimanja predmeta ne može tražiti zahtjevom ovlaštenog organa prema sudu u prekršajnom postupku jer sudija u prekršajnom postupku nije ovlašten za izdavanje takve naredbe. Na temelju iznesenog, MUP KS je u mogućnosti da na osnovu člana 22. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo izriče zaštitnu mjeru ‘Privremeno oduzimanje predmeta'”, navode iz Općinskog suda u Sarajevu.

Dan nakon nesreće u kojoj je smrtno stradala Azra Spahić, Vlada Kantona Sarajevo se aktivirala u unapređenju prakse prevencije i sankcije. Jedna od mjera je i smanjenje brzine na glavnoj ulici. Za struku je to rješenje, za građane pogrešno. Istog mišljenja je i bivši ministar Federalne uprave policije Aljoša Čampara.

„To nije rješenje. Nisu krivi ljudi koji voze 50-60 kilometara na sat, krivi su manijaci koji voze navečer 120-150 kilometara na sat u alkoholiziranom ili nealkoholiziranom stanju“, ocjenjuje Čampara.

Iako je zakon isti, praksa se razlikuje od kantona do kantona. Zeničko-dobojski kanton provodi niz preventivnih mjera, a počinioce saobraćajnih prekršaja adekvatno sankcioniše. Posebne mjere definirane su za ponavljanje prekršaja. RS slijedi istu praksu.

„Oduzimamo putnička vozila od višestrukih povratnika u izvršenju saobraćajnih prekršaja bez obzira na vlasništvo nad vozilom. Najčešće odluke koje se tiču oduzetih vozila su uništenje ili prodaja vozila“, objašnjava Elmedin Fišek, portparol MUP-a ZDK-a.

„Takvim licima treba oduzimati ta vozila, odnosno, sredstva. To vam je isto kao lice koje ima oružje, odnosno, puca na javnom mjestu, ugrožava opasnost drugih, odnosno, izaziva opću opasnost“, kaže sudski vještak saobraćajne struke Milorad Tanasić.

Crna hronika i zabrinutost građana pokazuju da je situacija alarmantna i da se ne može i ne smije čekati na novu tragediju. Promjene su neophodne, a hoće li ih biti u Kantonu Sarajevu raspravljat će se već sutra na sastanku predstavnika Općinskog suda i Vlade KS-a.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE