NaslovnicaLokalne TemeOdržano savje...

Održano savjetovanje za menadžment medresa i gimnazija

Redovno godišnje savjetovanje za menadžment medresa i gimnazija u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održano je od 24. do 26. juna 2022. godine u Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom. Savjetovanju su prisustvovali direktor Uprave za obrazovanje i nauku, direktori medresa i gimnazija, pomoćnici direktora za nastavu i učenički dom, te sekretari medresa.

Na početku savjetovanja prisutnima su se obratili direktor Medrese, mr. Dženan Handžić, muftija sarajevski, prof. dr. Nedžad Grabus i direktor Uprave za obrazovanje i nauku, prof. dr. Dževad Hodžić, koji su poselamili prisutne, dali podršku i zaželjeli uspješan rad tokom radnog tijela savjetovanja.

Na savjetovanju je usaglašen Prijedlog Okvirnog školskog kalendara medresa za školsku 2022/23. godinu koji iznova inicira realizaciju brojnih zajedničkih aktivnosti, poput prigodnih programa za nadarene učenike, razmjene učenika među medresama, sportskih susreta, te takmičenja iz više nastavnih područja. Analiziran je upis učenika u prvi razred uz konstataciju da je ove godine u medrese upisano preko 700 učenika.

U fokus je stavljen naučno-istraživački projekat sa multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne”. Islamska zajednica ovaj projekat realizira kako bi se doprinijelo predstavljanju kulturno-historijskih aspekata i dostignuća muslimana u Bosni i Hercegovini, čime se dokumentovano i naučno potvrđuje evropska bit i doprinosi njihovom boljem upoznavanju. Ovaj projekat će poslužiti i kao temelj u formiranju muzeja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Naglašena je važnost podrške od strane profesora i učenika medresa ovom projektu makar kroz praćenje i čitanje tekstova na zvaničnim web stranicama projekta, “www.bosnianexperience.com“ i “www.iskustvobosne.ba“.

Također, razmatrana je i potreba za kreiranjem i donošenjem drugih normativnih akata, te je usvojen zaključak o potrebi promjene postojećeg Pravilnika o upisu učenika u prvi razred.

Tokom realizacije dodatnih sadržaja savjetovanja učesnici su posjetili dio kulturno-historijskih znamenitosti Visokog, kao i Industriju mesa Semić, jednu od vodećih kompanija u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini, a nedjelja je iskorištena za posjetu Edukaciono-rekreativnom centru “Ponijeri” koji je na ovoj zaista lijepoj lokaciji izgradio Medžlis islamske zajednice Kakanj na čelu sa glavnim imamom, mr. Sulejman ef. Čelikovićem, koji je tokom ove posjete bio domaćin učesnicima savjetovanja.

Visoko.co.ba/Medresa

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.