PreporukaOdržana 'Večer sevdaha' u okviru manifestacije '512. dani Ajvatovice'

Održana ‘Večer sevdaha’ u okviru manifestacije ‘512. dani Ajvatovice’

“Večer sevdaha” održana je u petak u Karauli kod Travnika, u okviru manifestacije “512. dani Ajvatovice”, a u suradnji sa Udruženjem ljubitelja sevdaha “Sevdalinka” iz Sarajeva.

Predsjednik Organizacijskog odbora “Ajvatovica Karaula 2022.” Vahid Skrobo kazao je kako je pandemija koronavirusa utjecala na organizaciju kulturnog i društvenog života u Karauli.

“Napokon smo to uspjeli oživjeti uz naše goste iz Sarajeva. Veliki je broj ljudi koji se odazvao i svojim prisustvom uveličao ovaj događaj“, naglasio je Skrobo.

Predsjednik Udruženja “Sevdalinka” Zulfo Bota kazao je kako je ovo treći put da publici Karaule predstavljaju svoj rad.

“Jedan od prioriteta našeg Udruženja jeste da sačuvamo autohtonu pjesmu sevdalinke na način na koji je i nastajala, sa željom da je prenesemo na mlađe naraštaje, ali i da kod nas zauzme posebno mjesto koje joj i pripada“, naglasio je Bota, dodavši kako je sevdalinka način življenja kojeg ne može svatko razumjeti.

“Sevdalinka je pjesma našeg naroda i treba je čuvati kao zjenicu oka, to je naš biser i najveći brend“, zaključio je Bota.

U okviru “512. dana Ajvatovice” u Bugojnu je također održana i smotra folklora u suradnji sa Gradskim folklornim ansamblom “Bugojno“, prenosi MINA.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE