NaslovnicaFoto KornerOdržana redov...

Održana redovna izvještajna Skupština Udruženja slijepih općine Visoko

Danas je, u Maloj sali Općine Visoko, održana redovna izvještajna sjednica Skupštine Udruženja slijepih općine Visoko, na kojoj su predstavnici udruženja predstavili finansijske izvještaje i izvještaje o radu udruženja, u protekloj, 2014. godini.

Za Visoko.co.ba, povodom ove sjednice, govorio je Elmedin Jusić, predsjednik USOV-a:

“Shodno statutarnim odredbama i Poslovniku o radu skupštine USOV-a, danas smo održali redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine udruženja, na kojoj smo predstavili rad udruženja u protekloj godini i utrošena sredstva, kao i program za ovu godinu. U toku prošle godine proveli smo, veoma uspješno, niz aktivnosti, pored mnogih nedaća i problema koji prate članove i predsjedništvo svakodnevno, pa su tako organizovani: Prvi kuglaški susreti slijepih, Osmi gaolball turnir međunarodnog karaktera, Internacionalni turnir u govornom pikadu za slijepe, a značajan projekat proveden u proteklog godini koji bih izdvojio je i nabavka informatičke i Brajeve opreme za potrebe slijepih, što je ustvari Brajev printer koji pretvara običan tekst u Brajevo pismo za slijepe.”

Također, pored dobrih strana protekle godine, predsjednik udruženja Jusić je govorio i o problemima s kojima se susreću u radu, jer još uvijek udruženje nije u mogućnosti da uposli administrativnog sekretara, te udruženje ni ove godine nije uvršteno u budžet općine Visoko, mada postoji određena saradnja sa općinskom administracijom, iako bi to moglo biti i bolje.

U planu za ovu godinu izdvojene su aktivnosti koje se provode kontinuirano već dugo godina, pored kulturno-sportskih aktivnosti, a to je uključivanje slijepih u samo udruženje, kao i uključenje u inkluzivno obrazovanje, za sve osobe sa ovom vrstom invaliditeta koje žele da se obrazuju, te projekat integrisanog obrazovanja za sve članove udruženja, kako bi se naučili živjeti normalan život i ispunjavati svoje osnovne životne potrebe, što ne mogu da nauče u redovnom obrazovanju.

Na kraju, zaključeno je da su izvještaji iz prethodne godine usvojeni, kao i program za ovu godinu, koji se već uveliko provodi, unatoč manjim izdvajanjima iz svih fondova ove godine za ovo udruženje, te se nadaju da će 70% zacrtanih aktivnosti provesti bez problema.

“Danas udruženje broji 47 članova, ali je taj broj promjenjiv i stalno se povećava i smanjuje, te mi je žao što zbog mnogih predrasuda osobe sa oštećenim vidom neće da se učlane u ovo udruženje, pa ih ovim putem pozivam da se učlane u njihovo udruženje, kako bismo zajedničkim snagama ostvarili saradnju i dobre uslove za život svim osobama sa oštećenjem vida na području Visokog.” – zaključio je svoje izlaganje predsjednik Jusić.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.