NaslovnicaBiHPolitikaOdržana radio...

Održana radionica za visočke političarke u Galeriji “Likum76”

U okviru projekta „Ženski politički forum“ kog implementira UG „Alternative“ Kakanj, a koji podržava američka ambasada u BiH, večeras je održan prvi u nizu sastanaka sa političarkama iz Visokog.

Pozivu udruženja Alternative odazvao se dobar broj visočkih političarki, posebno onih koje su trenutno aktivne u određenim nivoima vlasti, te su nastojale konstruktivnim razgovorom sa organizatorom projekta stvoriti preduvjete za nastavak realizacije projekta osnaživanja političarki u ZDK, te njihove komunikacije sa građanima.

Sastanku su tako prisustvovale: Lejla Imamović (DF), zastupnica u Skupštini ZDK i predstavnica u Domu naroda, Nevzeta Begić (SBB), vijećnica u OV Visoko, Aida Zerdo (nezavisni kandidat), vijećnica i potpredsjedavajuća u OV Visoko, Jasmina Zubić (SDP), zastupnica u Parlamentu Federacije BiH, Jasmina Semić (DF), predsjednica OO DF Visoko i član KO DF ZDK, Ajla Frljak (DF), predsjednica savjeta za mlade, Jasmina Kecan (A-SDA), članica, Dženana Čišija (DF) članica, Hasna i Nejra Tatar (SDP), članice.

Sastanak je proveden, prema preporuci organizatora, kao neka vrsta neformalnog razgovora, na kome su učesnici sastanka davali prijedloge i smjernice za dalji razvoj projekta, odnosno, prijedloge za teme narednih sastanaka i radionica, kroz koje će se projekat odvijati.

Kako je glavni cilj projekta jačati kapacitete političarki iz ZDK, kako bi poboljšale svoj status i saradnju sa građanima, veoma zanimljivi prijedlozi učesnika bili su na temu medija i društvenih mreža, odnosno, kako političarke ne koriste dovoljno priliku za promociju svog rada i kako je jako mali građanski odziv na taj rad. Također, veoma zanimljivo je bilo pratiti diskusiju, uzimajući u obzir političku situaciju u Visoko, a na kojoj nije bio prvenstveni cilj prepucavanje oko dnevnopolitičkih dešavanja, nego u okviru koje se razgovaralo o konkretnim mjerama razvoja političke komunikacije na relaciji političarka-građani i o načinima kako pokrenuti građane da budu, u što većem broju, dio te komunikacije i aktivni učesnici političkih procesa u svom gradu, kantonu, entitetu ili državi.

Konačni zaključci su doneseni poslije gotovo dva sata prijatnog razgovora, a u okviru narednih radionica predviđeno je da se političarke iz Visoko sastaju sa političarkama iz drugih gradova ZDK i prenesu svoja iskustva, kako bi bolje naučile savladati situacije, a također organizator će za te prilike spremiti bazične i napredne edukacije za prezentatorske vještine, tehničke i reklamne postupke koje političarke u promociji moraju da znaju i slično.

Za naredni period, u okviru projekta, planirano je organizovanje 12 radionica, nakon čega će uslijediti 12 javnih debata na kojima će građani moći dati svoje mišljenje i moći će iznaći rješenja kako da učestvuju u političkim procesima. Također, u okviru projekta će biti napravljen i Web forum, na kome će se predstaviti sve političarke iz ZDK, te na kome će građani moći da učestvuju u predlaganju inicijativa, ali i u kritikama i pohvalama rada svake političarke ponaosob.

Uskoro se očekuje nastavak ovih edukativnih radionica u našem gradu.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.