Održana press konferencija o sajmu kožarstva (Video)

Održana press konferencija o sajmu kožarstva

Šef Odsjeka za privredu, Suada Koljenović i predstavnik Organizacionog odbora, Alija Bojičić danas su se obratili medijima povodom održavanja Sajma kožarstva u Visokom. Sajam kožarstva je viječnićka inicijativa koju su načelnica mr.sci. Amra Babić i Općinsko vijeće podržali, a koja ima za cilj oživljavanje duge tradicije kože i kožarstva u Visokom.

Organizacioni odbor koji pored predstavnika nadležne službe ima i 11 predstavnika iz oblasti prerade kože i krzna i proizvodnje obuće organizuje prvi Sajam kožarstva pod nazivom Sajam kože i krzna „Visk 2016“, a pod pokroviteljstvom Općine Visoko. Na Sajmu će učestvovati 21 privredni subjekt sa područja općine Visoko.

Na današnjoj press konferenciji  gđa. Suada Koljenović predstavila je program koji će obilježiti ovaj Sajam:

– Izložba kožarstva koja će se održati u petak, 30.9.2016. u terminu od 17:00 – 19:00 h u ulici Alije Izetbegovića, sportska sala Partizan i bit će otvoren sedam dana;

– Modna revija na kojoj će biti predstavljeni modeli učesnika Sajma – u petak, 30.9.2016. u sali Kulturnog centra Altindag – Visoko u 19:00 h.

– Okrugli sto na temu: „Kožarstvo – tradicija, sadašnjost i budućnost“ – u subotu, 01.10.2016. godine u 11:00 h, Kulturni centar Altindag – Visoko.

„Ove godine Sajam je više lokalnog karaktera, a naš cilj i želja je da preraste u tradicionalnu manifestaciju regionalnog karaktera i šire“, riječi su šefa Odsjeka za privredu, Suade Koljenović.

Gosp. Alija Bojičić je u svome izlaganju pojasnio pojedinosti o Sajmu, te se dotakao historijskog značaja kožarstva za Visoko. „Zanat čije je djelo nekada krasilo piste Pariza, Njujorka, Moskve i drugih metropola sada počinje ispočetka“, kazao je gosp. Bojičić.