Održana komemoracija Salki Oruču …

ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI SALKE ORUČA – PREDSJEDNIKA NARODNOG ODBORA OPŠTINE VISOKO U PERIODU OD 1955. DO 1960. GODINE

U Velikoj sali Općine Visoko danas je održana komemoracija Salki Oruču – predsjedniku Narodnog odbora Općine Visoko u periodu od septembra 1955. do novembra 1960. godine.

Komemorativnoj sjednici je, pored članova porodice, prisustvovala Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić, te veliki broj prijatelja, poznanika i saradnika, a predsjedavajući Općinskog vijeća prof. Bajro Fejzić, prigodnim obraćanjem prisutne je podsjetio na život i djelo Salke Oruča i naglasio kako se općina Visoko oprašta od veoma značajne i istaknute ličnosti, koja je svojim višedecenijskim predanim radom doprinijela razvoju i afirmaciji visočke općine.

Slika 1

U ime Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata općine Visoko, gosp. Hanefija Trubljanin, prisutne je podsjetio na enorman doprinos Salke Oruča Narodno-oslobodilačkom pokretu, kojem je pristupio iz školske klupe 1942. godine i bio aktivan i istaknut član omladinske organizacije Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a nakon toga i borac Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Istakao je nemjerljivu ulogu Salke Oruča i njegovih saradnika u privrednom, infrastrukturnom i svakom drugom postratnom razvoju općine Visoko, koja je u bivšoj Jugoslaviji zauzimala mjesto u samom vrhu najrazvijenijih i najperspektivnijih općina.

Poručeno je da od zaborava moramo sačuvati zaslužne pojedince kao što je bio Salko Oruč, odati im dužno poštovanje i baštiniti tekovine antifašizma u Bosni i Hercegovini – državi svih naroda koji u njoj vijekovima žive.

Slika 2

Salko Oruč, sin Esada i Ehlimane (Alagić), rođen je 04.11.1926. godine u Visokom. Osnovnu školu i Državnu realnu gimnaziju pohađao je u Visokom.

Od 1943. godine bio je prvi sekretar obnovljenog skojevskog aktiva u Visokom. Bio je član Okružnog komiteta SKOJ-a u Sarajevu te uključen u rad Glavnog štaba za izgradnju pruge B. Šamac – Sarajevo.

Godine 1950. vraća se u rodno Visoko i vrši funkciju sekretara Općinskog komiteta KPJ.

U periodu od proljeća 1951. do ljeta 1952. godine obnašao je funkciju predsjednika Sreskog narodnog odbora Visoko.

Funkciju predsjednika Narodnog odbora Općine Visoko obavljao je  u periodu od septembra 1955. do novembra 1960. godine.

U svom dugom i plodnom radnom vijeku obnašao je mnoge izuzetno važne funkcije. Između ostalog, bio je predsjednik Privredne komore BiH, potpredsjednik Vlade SR BiH (od 1974. do 1982. godine), potpredjsednik Izvršnog vijeća Skupštine SR BiH i predsjednik Skupštine SR BiH.

Bio je član Predsjedništva SR BiH do oktobra 1988. godine, kada je penzionisan.

Živio je u Sarajevu, gdje je i preminuo 26. 1. 2018. godine.

Slika 3

Press Općine Visoko