Održana jedinstvena izložba kur'anskih rukopisa

U prostorijama BZK Preporod Visoko u petak, 23.12.2016. održana je jedinstvena izložba kur’anskih rukopisa. Izložba je održana u povodu obilježavanju mjeseca Rabiu-l-evvela, mjeseca rođenja Muhameda a.s. kao rezultat saradnje BZK “Preporod” Visoko, Općine Visoko i Medžlisa IZ Visoko i Gračanica.
Asim ef. Muslija, član Izvršnog odbora BZK Preporoda vezano za Izložbu rekao je sljedeće:“ Zahvaljujući direktoru Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osmanu Laviću i hafizu Hasi Popari dobili smo snimke najljepših prvih stranica Mushafa iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke.
Svi su pisani u periodu od XIV do XIX vijeka, a mogli bi izdvojiti dva za nas najinteresantnija. Jedan je nastao u 16. stoljeću i uvakufio ga je Mehmed-paša Sokolović (um.987/1579.) za svoju džamiju u mjestu Sokolovići kod Višegrada, a drugi, koji je prepisala Amina, kćerka Mustafe Čelebije iz mahale Žabljak u Sarajevu u mjesecu redžebu 1178/1764. godine, poklonio je GHB biblioteci Smajlović Hasan iz Buzića kod Visokog.“
Ovom prilikom profesor Midhat ef. Čakalović, član BZK Preporoda, zahvalio se Zavičajnom muzeju Visoko na pomoći u realizaciji Izložbe, kao i firmi Alim d.o.o. Visoko, sponzoru Izložbe, i preporučio da se obrati pažnja na ove vrijedne rukopise koji se ne viđaju često u našem gradu.
Izložba će biti otvorena svaki dan do 30. decembra 2016. godine u terminu od 18:00 do 20:00 sati.

 

Press Općine Visoko