Održana centralna svečanost obilježavanja 23. godišnjice od formiranja Armije RBiH

611

Uz prisustvo visokih vojnih i političkih zvaničnika, danas je u kasarni “Miralem Jugo” u Livču kod Mostara upriličena centralna svečanost obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije RBiH i 10. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Dobrodošlicu prisutnima i čestitke u povodu obilježavanja značajnih godišnjica uputio je komandant Drugog pješadijskog puka OSBiH brigadir Ferid Mazalović, koji je istakao kako mu je neobično drago što se po prvi puta ova dva značajna datuma obilježavaju u prkosnoj Hercegovini koja je iznjedrila mnoge hrabre i odlučne borce organizovane u Četvrti korpus Armije RBiH koji su umnogome doprinijeli očuvanju cjelovite BiH.

– Put od 1992. do 1995. godine bio je dugačak, ali i slavan. Od golorukih dobrovoljaca do respektabilne vojne sile. To je bio put časti i ponosa, put ljudskog dostojanstva i odbrambeno – oslobodilačkog karaktera, put nesebičnosti i domoljublja, jednom riječju put slobode i univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Dvadeset tri godine poslije možemo reći Armija RBiH je nepobitna historijska činjenica. Danas su Oružane snage BiH garant mira i stabilnosti BiH u kojima Drugi pješadijski puk njeguje identitet i vojno naslijeđe Armije RBiH – kazao je brigadir Mazalović poručivši pripadnicima tog puka da su prije svega pripadnici OSBiH i da svoje zadatke izvršavaju profesionalno, ali da ne zaborave baštiniti najveće vrijednosti za koje se borila Armija RBiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako su Oružane snage jedan od stabilnijih i boljih dijelova države BiH.

– One (OS) dakle nose tu misiju koju je počela Armija BiH – odbranu i teritorijalnog integriteta i mira i onoga što zovemo idejom BiH, a to je da ljudi različitih vjera, nacija i identiteta mogu u miru i u slozi živjeti zajedno – naglasio je Izetbegović.

Naš cilj je, kazao je Izetbegović, da gradimo oružane snage koje su sposobne i spremne da efikasno odgovore na sve moderne sigurnosne izazove i prijetnje.

Zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić istakao je kako činjenica da BiH danas ima jedinstvene oružane snage, da učestvuje u misijama pod zastavom NATO pakta, da se nalazimo na vratima NATO saveza govori o tome koliki je napredak ostvaren od kraja rata na ovamo.

– Mislim da imamo sve razloge da budemo ponosni na oružanu silu BiH i mislim da ćemo imati razloga da budemo još ponosniji i da smo na putu da stvorimo oružane snage koje su u stanju i odbraniti BiH, ali i biti na usluzi građanima onda kada sve ostalo pokaže neuspjeh – kazao je Suljagić.

Uz obraćanja visokih zvaničnika, priređen je i prigodan kulturno – umjetnički program.

Komentari

komentara