NaslovnicaLokalne TemeOdržana 11.re...

Održana 11.redovna sjednica Gradskog vijeća Visoko

 

Danas je održana 11. redovna sjednica Gradskog vijeća Visoko kojoj su prisustvovala ukupno 24 vijećnika, kao i gradonačelnik Mirza Ganić sa pomoćnicima, te predstavnici JU „Dom zdravlja“ Visoko, i zastupnica u Skupštini ZDK Mirela Mateša Bukva.

  1. tačka Izvod iz zapisnika sa 10. redovne sjednice Gradskog vijeća Visoko usvojena je jednoglasno sa 24 glasa ZA.
  2. tačka Prijedlozi odluka o potvrđivanju članova savjeta mjesnih zajednica Grada Visoko za mandatni

period 2021-2025.godina, sve navedene tačke su također jednoglasno usvojene sa 24 glasa ZA.

2.1.Prijedlog odluke o potvrđivanju izbora člana Savjeta mjesne zajednice Čekrekčije

2.2.Prijedlog odluke o potvrđivanju izmjene predsjednika Savjeta mjesne Poriječani

2.3.Prijedlog odluke o potvrđivanju izmjene predsjednika Savjeta mjesne Koložići

2.4.Prijedlog odluke o potvrđivanju izmjene člana Savjeta mjesne zajednice Buzić

Mahala

O trećoj tački dnevnog reda; Prijedlog odluke o raspoređivanju akumulirane dobiti iz prethodnih godina u Javnoj ustanovi “Dom zdravlja” Visoko vođena je rasprava, a o  navedenoj dobiti, ali i situaciji u Domu zdravlja Visoko, vijećnike su upoznali direktor, predsjednik UO i pomoćnica direktora ove ustanove. Direktor dr. Zlatko Handžić je govorio i o stanju u ustanovi, zatečenim dugovima, ali i načinima kako su gubici zaustavljeni, te je naglasio da neće dozvoliti uštede na primarnoj zdravstvenoj zaštiti građana, kao i na platama uposlenika koji su itekako izmoreni pandemijom korona virusa. Rekao je i kako se ustanova polako stabilizuje i konsoliduje, te da su gubici zaustavljeni, a da će se ići i u saniranje zatečenog duga. Dr. Handžić se zahvalio Gradskoj upravi i privrednicima na pruženoj podršci u proteklom periodu, te kazao da samo uz podršku ustanova može da opstane i postane kvalitetna zdravstvena ustanova za naše građane. Gradonačelnik Mirza Ganić je elaborirao stanje u Domu zdravlja, te istaknuo kako je po preuzimanju ustanova zateknuta u katastrofalnom stanju. Urušavanje ustanove je zaustavljeno, a uz pomoć Gradske uprave i privrednika uložene su stotine hiljada KM u proteklom periodu za nabavku opreme i poboljšanje uslova rada. – Trenutno se radi na sanaciji objekta, utopljavanju, promjeni krova, unutrašnjem krečenju i bojenju. Uz pomoć privrednika ćemo ući u projekat izgradnje nove zgrade Hitne pomoći, također uz pomoć privrednika Porječani će dobiti ambulantu porodične medicine. I dalje traju aktivnosti u saradnji sa UNDP-em na nabavci neophodne opreme, a u naredna dva mjeseca također sa privrednicima ćemo potpisati ugovor o slanju doktora na specijalizaciju. – kazao je gradonačelnik Ganić, te dodao kako se nada da će Dom zdravlja Visoko do kraja naredne godine postati pozitivna priča i uređena ustanova. Na kraju je ova tačka dnevnog reda usvojena sa 20 glasova ZA i 4 uzdržana.

 

4 . tačka Prijedlog rješenja o imenovanju člana Upravnog odbora JU „Dom zdravlja“ Visoko,

predstavnika Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona je usvojena sa 24 glasa ZA.

5. tačka Prijedlozi akata iz imovinsko – pravne oblasti:

5.1. Prijedlog odluke o prodaji k.č. 1755/5 KO Mokronoge usvojena sa 24 glasa ZA.

5.2. Prijedlog odluke o uspostavi prava stvarne služnosti preko k.č. 1955/2 KO Visoko usvojena sa 23 glasa ZA i jednim uzdržanim.

5.3. Prijedlog zaključka o izjašnjenju na pravo preče kupovine za k.č 847 i 842 KO Buci usvojena sa 24 glasa ZA.

5.4. Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti MZ Čekrekčije za zaključivanje ugovora sa Dioničkim društvom BH Telecom Sarajevo usvojena sa 21 glasom ZA i 3 uzdržana.

5.5. Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti Odjeljenju za zemljišnoknjižne poslove Općinskog suda Visoko za upis prava vlasništva na stambenoj i pomoćnoj zgradi na parceli k.č.864 KO Seoča usvojena sa 24 glasa ZA.

 

I 6.tačka dnevnog reda, Informacija o stanju sporta i sportskih objekata na području Grada Visoko u 2020.godini jednoglasno je usvojena sa 24 glasa ZA, kao i prijedlog gradonačelnika da se izdvoje sredstva za vrhunske sportiste i to Elvedinu Muzaferija za pripreme za Zimske olimpijske igre u iznosu od 10.000 KM, kao i Fahrudina Adilovića za pripreme za kvalifikacije za Olimpijske igre mladih u iznosu od 3.000 KM.

Na kraju sjednice vijećnici su uputili i nova pitanja i inicijative, čime je završena 11.po redu redovna sjednica Gradskog vijeća Visoko.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.