NaslovnicaBiHPolitikaOdržan sastan...

Održan sastanak lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA

U zgradi Predsjedništva BiH završen je sastanak najviših čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA – Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. Kako otkočiti formiranje vlasti u našoj zemlji, bila je glavna tema razgovora. Prioritet je uspostavljanje Vijeća ministara BiH, ali zvaničnog dogovora još nema. I današnji sastanak rezultirao je tek dogovorom o novim sastancima.

Formiranje vlasti na državnom nivou zapelo je na imenovanju Zorana Tegeltije, kadra SNSD-a, na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Niko nema ništa protiv imena, ali iz SDA i dalje insistiraju da SNSD prvo prihvati nastavak puta naše zemlje ka NATO-u. Ima li kompromisa i ko bi mogao popustiti, nije nimalo jasnije nakon današnjeg sastanka. Jer do detalja, poručuju iz SDA, još nisu stigli.

“Nismo danas o toj stvari razgovarali, nismo dotle došli. Probali smo ići s lakšim stvarima ka težim, o tome ćemo razgovarati na sljedećim sastancima. Ali mislim da jednostavno svi trebamo naći načina da se po starim zakonima svi kreću kad je riječ o bitnim pitanjima poput aktivacije MAP-a”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Zbog zastoja u formiranju vlasti nisu zabrinuti ni u SNSD-u. Jasno je da se bez njih na državnom nivou ne može. Samo je, kažu, pitanje vremena kada će se cijela priča ubrzati.

“Mi u SNSD-u, s kapacitetom koji imamo u Predstavničkom domu i Domu naroda, smatramo da smo nezaobilazan faktor. Nema posebnih problema da Srbin bude predsjedavajući kao ni za ime mandatara. Što se tiče gospodina Izetbegovića, ono što su javno govorili, žele da riješe neka druga pitanja”, ističe Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Sličan stav ima i predsjednik HDZ-a BiH. Ne smije biti uvjetovanja i treba iskoristiti zamah sedmice u kojoj se očekuje formiranje Doma naroda FBiH, ali i izbor delegata za državni Dom naroda. Idući sastanak mogao bi, kažu, biti mnogo konkretniji.

“Kako ćemo pričati o imenima kad nemamo resore? Različite su želje, mislim da ćemo o resorima na narednom sastanku”, dodaje Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Naredni sastanak u ovom sastavu trebao bi biti početkom iduće sedmice. U međuvremenu bit će održani sastanci sa mogućim partnerima za fomiranje vlasti na federalnom nivou. Do kraja sedmice očekuje se sastanak SDA s blokom koji čine SBB, PDA i A-SDA.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.