Održan okrugli sto o projektu izrade monografije „Visoko u periodu agresije 92-95“

Historijska djela su vrijedni dokumenti koji svjedoče o prošlim narodima i događajima i koja imaju neprocjenjivu vrijednost za narod koji živi na tim prostorima. U cilju očuvanja činjenica o nemilim događajima iz ne tako davnih devedestih godina, a na inicijativu osoba koje su direktno bile uključene u tadašnju stvarnost, rodila se ideja o izradi projekta monografije o Visokom u periodu agresije.

S ovim u vezi, danas je u Općini Visoko održan okrugli sto u cilju realizacije projekta izrada monografije „Visoko u periodu agresije 92-95“. Ovom sastanku prisustvovala je načelnica mr.sci Amra Babić i predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Visoko.

Ferid Provalić, člana Inicijativnog odbora, naveo je da je Inicijativni odbor formiran kako bi projekat ugledao svijetlo dana, a u čijem sastavu se nalazi Općinska načelnica mr.sci Amra Babić, zatim predstavnici boračkih udruženja i Hasib Mušinbegović koji će biti nadležan za realizaciju projekta.

Kemal Kardaš, tehnički sekretar Inicijativnog odbora dodao je: „ Cilj nam je prikupiti što kvalitetniji materijal za ovaj projekat, stoga na ovaj sastanak pozvani su određeni akteri iz perioda agresije, zatim vojni i civilni dužnosnici kako bi danas dali svoje mišljenje i ideje u vezi ove monografije, kako bi ona bila kompaktna cjelina svih dešavanja na ovom području za vrijeme agresije.“

Općinska načelnica o monografiji rekla je sljedeće: „ Dugi niz godina samo se pričalo da napravimo ovakav jedan dokument, a kako godine odmiču to biva sve teže, kako zbog arhive, tako i zbog smrti ljudi od velikog značaja, ali i nedostatka volje onih koji su još sa nama. S obzirom na to, mi smo iz Budžeta za 2017. godinu planirali sredstva u iznosu od 15 000 KM u svrhu prikupljanja podataka i materijala za izradu monografije. Ovo je veliki projekat koji zahtijeva vremena, truda i sredstava i za koji je planirano dvije godine kako bi bio realizovan. Stoga smo planirali 2017. godinu za prikupljanje materijala, a 2018. godinu za štampanje i promociju djela. Moram naglasiti da je ovaj projekat od velike važnosti za Visoko kojim će se dokumentovano prikazati kako je Visoko branilo svoje građane od agresije, učestvovalo u deblokadi Sarajeva, ali i mnogi drugih gradova.“

 

Press Općine Visoko

visoko.gov.ba