SportBorilački sportoviOdržan kongres Europske bokserske unije

Održan kongres Europske bokserske unije

Na Malti, u gradu Valletta, održan je 75. kongres Europske bokserske unije (EBU). Europska bokserska unija je vrhovna institucija za profesionalni boks u Europi i dio WBC porodice.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljao predsjednik saveza gosp. Zaim Numanović koji nam je u kratkom razgovoru naveo da je donesen niz odluka, a jedna od njih je da 2025. godine kongres EBU bude u Bosni i Hercegovini, a ukazano povjerenje je proizašlo iz dobrog rada našeg Saveza u reguliranju, promoviranju i razvoju profesionalnog boksa u Bosni i Hercegovini, za što su sigurno najzaslužniji naši bokseri.

Također, na Kongresu je potpisan Sporazum između svih članica kojim se reguliraju pravila licenciranja i suspenzije boksera koji imaju niz izgubljenih mečeva nokautima u cilju očuvanja zdravlja boksera, jedinstvenih rukavica za nastup koje će biti implementirane u nacionalnim savezima, način slanja odobrenja za nastup itd.

Ostala je na snazi odluka o zabrani nastupa boksera koji dolaze iz Rusije i Bjelorusije kao i nastup na spomenutim teritorijima.

Predsjednik EBU gospodin Peter Stucki je istaknuo odličnu suradnju koja je evidentna između zemalja bivše Jugoslavije, posebice Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Gospodin Numanović je istaknuo da je veoma zadovoljan Sporazumom, jer su i naši prijedlozi usvojeni te da mu je posebno drago da će 2025. godine delegati svih zemalja Europe doći u Bosnu i Hercegovinu u Sarajevo na kongres EBU-a što će pridonijeti promociji profesionalnog boksa u BiH i regiji.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE