NaslovnicaBiHKulturaOdržana promo...

Održana promocija knjige Riječi

Omladinsko udruženje Bedem u saradnji s Omladinskim krugom Medžlisa islamske zajednice Visoko večeras je organizovalo promociju knjige Riječi,  iz djela Risale-i Nur autora Bediuzzaman Said Nursi. Večerašnji promotori bili su dr. Safvet Halilović i Sanadin Voloder, predstavnik izdavačke kuće Rejhan. Promocija je održana u Velikoj sali Općine Visoko pred mnogobrojnim zainteresovanim građanima.

O samom djelu i njegovom značaju dr. Safvet Halilović je rekao:” Riječ je o promociji djela čiji je autor jedna vrlo interesantna osoba. Rođen je pred kraj 19. stoljeća i živio je je u teškim vremenima, vremenima kada je propao hilafet i kada su nastupila vremena u kojima je Turska bila nastrojena protiv vjere. Nastupila je jedna civilizacijska smjena.  Autor je bio proganjan i zatvaran, oko dvije i po decenije proveo je po zatvorima i progonstvima. Djelo Riječi nastajalo je nekoliko decenija i rezultat je njegovih promišljanja kako bi ponovo mogao turski ummet a i muslimani širom svijeta ponovo da dožive preporod. On je te svoje Riječi znao nekada pisati na komadićima papira koje bi onda stavljao u male kutije pa ih kroz zatvorske rešetke „krijumčariti” i slati u slobodni svijet, a onda su to njegovi učenici prihvatali, pisali i širili. Nema sumnje da je Bediuzzaman Said Nursi utkao sebe u reformu Turske jer on je osoba koja u svojim djelima, konkretno u ovom djelu koje ima više nastavaka, jasno govori da problem muslimana današnjice nije zbog toga što je islam dekadentan nego zbog toga što su oni počeli da se stide islama, da odbacuju učenja islama, da postoje tendencije koje bi htjele da revidiraju islam na određene segmente društvenog života a to je veliki problem. Umro je 1960. godine kada je Turska počela dobro da se budi iz dubokog sna.”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.