NaslovnicaSvijetOdnos prema r...

Odnos prema ratnim zločincima ključ ozdravljenja Srbije

Aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je večeras u Beogradu da su Ratko Mladić i odnos prema ratnim zločinima ključni za ozdravljenje Srbije i navela da ozdravljenje počinje onog trenutka kada Srbija bude sebi “ponosno pogledala u oči i kada bude rekla da je Mladić osuđeni ratni zločinac i kada bude rekla da su radili ratne zločine”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je na skupu građana koji zahtijevaju uklanjanje murala posvećenog osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, govoreći o stanju u Srbiji i pominjući afere za koje srbijanska opozicija i nevladine organizacije optužuju režim Aleksandra Vučića, naglasila da su one moguće “samo zato što je Ratko Mladić heroj i što su potonuli u fašizam”.

Podsjećajući da je pad Adolfa Hitlera počeo kada je on počeo “da skuplja njemačke dječake i struže dno njemačke kace”, Ćorović je ocijenila da su ljudi koji štite mural i veličaju Mladića ono što Vučić “struže” i da to najavljuje njegov kraj.

Ona je rekla kako će antifašisti pobijediti, jer ih pokreće istinska ljubav prema drugom i dodala, misleći na građane koji su tokom skupa sa strane uzvikivali Mladićevo ime, da voli čak i njih i da joj je žao što nemaju ljubavi u sebi.

“Oni su sami, oni mrze i boje se i zato će izgubiti. Ovo što rade – rade iz nemoći”, istakla je Ćorović.

Srbijanski reditelj Stevan Filipović izjavio je da je država Srbija nedvosmisleno stala iza ratnih zločinaca i naglasio da je za njega najveći mural režim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da je to “spomenik devedesetima”.

Na skupu održanom na trgu na početku ulice u kojoj se nalazi mural posvećen Ratku Mladiću učestvovalo je stotinjak građanskih aktivista, univerzitetskih profesora, novinara i nevladina organizacija “Žene u crnom”, ali su organizatori procijenili da planiranog odlaska do murala i njegovog eventualnog uklanjanja neće biti zbog sigurnosnih rizika.

“Žene u crnom” razvile su transparent s natpisom “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

Građanima je dijeljena karikatura na kojoj je prikazan srbijanski predsednik kako se krije iza velike ženske suknje na kojoj piše “Kućni savjet” čime se aludira na Vučićevu izjavu da bi stanari zgrade na kojoj je mural sami trebalo da uklone mural, što je u dijelu javnosti protumačeno kao prebacivanje odgovornosti za uklanjanje murala s države na građane.

Mural je, kao i prethodnih dana, nadgledala grupa mladića od dvadesetak mladića u civilu, ali i jake policijske snage opremljene za razbijanje demonstracija, dok je u svim bočnim ulicama oko murala bilo još nekoliko desetina mladića i velik broj policajaca.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.