Odgovor premijera Ganića na saopćenje za javnost gradonačelnika Zenice

ODGOVOR PREMIJERA GANIĆA NA SAOPĆENJE ZA JAVNOST GRADONAČELNIKA ZENICE

Poštovani,

populistički pamflet koji ste u formi saopćenja za javnost uputili kao odgovor na pismo Vlade Zeničko-dobojskog kantona, potvrđuje da niste strana koja želi pomoći da se riješe imovinsko-pravni odnosi u JU Kantonalna bolnica Zenica i omogući realizacija kapitalnih projekata koji su najveće ulaganje od osnivanja ove zdravstvene ustanove, ali i najveće ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu Zenice.

Očito niste svjesni da blokirate projekte koji će udahnuti novi život upravo u objekte koje su kupovali i gradili građani Zenice, naravno, kao i građani drugih općina na području od Kupresa do Doboja koje je pokrivala tadašnja bolnica, jer samo to može objasniti vaše neracionalno ponašanje prema svim projektima koje finansira Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Ulaganjima vrijednim oko 41 milion KM želimo dati novi izgled KBZ-u, unaprijediti uslove za boravak i rad i ovim generacijskim projektom napravit iskorak ka kliničkoj bolnici čemu težimo decenijama.

Uistinu, kako smo naveli u našem dopisu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je posvećena razvoju grada Zenice, što potvrđuje kontinuiranim ulaganjima u obrazovanje, zdravstvo, putnu infrastrukturu, privredu, poljoprivredu i druge oblasti, a to je naša i ustavna i moralna obaveza, jer u Zenici, kao najvećem gradu i kantonalnom središtu, živi svaki treći stanovnik Zeničko-dobojskog kantona. Ulaganja su mogla biti i znatno veća da nije bilo opstrukcija koje činite od dolaska na poziciju gradonačelnika, a sve s ciljem da obezvrijedite i omalovažite rad Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Primjeri su blokada izgradnje puteva prema Babinu, Ovnaku, Bistričaku i drugi projekti koji su mogli biti davno realizovani, da nije bilo opstrukcija sa vaše strane.

U tom svjetlu doživljavamo i tvrdnju da je “Vlada Zeničko-dobojskog kantona Zeničanima na vrat natovarila preko 50 miliona KM kredita za GGM”, što je apsolutna neistina, jer je GGM bio lokalni projekt, koji je ZDK podržao u skladu sa svojim mogućnostima, a to je i projekt koji je velikim slovima upisan u historiji Zenice jer je administracija na čelu sa velikim vizionarom, rahmetli Husejinom Smajlovićem, ispunila višedecenijsku želju Zeničana.

Velikim slovima će biti upisano i ime aktuelne Vlade Zeničko-dobojskog kantona kada realizuje razvojne projekte u Kantonalnoj bolnici Zenica, a Vas će pamtiti po opstrukcijama i pokušajima da se okoristite od velike investicije u Zenicu i zdravlje Zeničana.

Stoga, još jednom Vas pozivam da ispoštujete jednoglasni zaključak Gradskog vijeća Zenice te zaključite sporazum sa JU Kantonalna bolnica Zenica u formi notarski ovjerene isprave, kojom Grad Zenica priznaje da je JU Kantonalna bolnica Zenica titular prava vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama i time pokažete da podržavate razvoj ovog grada i Kantona.

S poštovanjem,

Mirza Ganić, premijer ZDK

_________________________

Saopćenje za javnost: odgovor na saopćenje Vlade ZDK

Saopćenje za javnost: odgovor na saopćenje Vlade ZDK – Poštovani građani Zenice, iz medija sam saznao kako Vlada Zeničko – dobojskog kantona od mene kao gradonačelnika Zenice traži da “zaključim sporazum sa JU Kantonalna bolnica Zenica u formi notarski ovjerene isprave, kojom Grad Zenica priznaje da je JU Kantonalna bolnica Zenica titular prava vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama” u krugu KBZ-a”!

Uvaženi premijeru ZDK, vrijeme kada se imovina građana Zenice krčmila i dijelila podobnom za sumnjive investicije, preprodavala kako je to rađeno u Zavidovićima, nepovratno je iza nas. Podsjećam vas i stranačke kolege koje su svojim “investitorima” obećale dati 99.172 m2 zemljišta i 36.650 m2 korisnog medicinskog prostora u urbanom dijelu Zenice – to su svojim novcem kupili i gradili isključivo građani Zenice! Kantoni 1959. godine kada je svako zeničko preduzeće imalo obavezu kupiti apartman u bolnici i novac uzeti od plata Zeničana, nisu postojali, a nadam se da će u bliskoj budućnosti prestati i da postoje.

Koliko omalovažavate Zeničane najbolje govore vaše riječi, da je “Vlada Zeničko-dobojskog kantona posvećena razvoju grada Zenice, što potvrđuje i kontinuiranim ulaganjima u obrazovanje, zdravstvo, putnu infrastrukturu, privredu, poljoprivredu i druge oblasti”. Premijeru, građanima ste prešutjeli istinu. I obrazovanje i zdravstvo i putna infrastruktura su Ustavom u nadležnosti Kantona! Na žalost, u te tri važne oblasti protekle dvije decenije SDA je više uložila u druge općine nego u Zenicu. Čak naprotiv, Zeničanima je  “na vrat” natovarila preko 50 miliona KM kredita za GGM koji je Regionalna, odnosno Kantonalna cesta i što je po svim zakonima trebao finansirati Zeničko – dobojski kanton. Kada je Grad Zenica prvi put zatražio da i našim građanima, kao kompenzaciju za 50 miliona vrijedno bolničko zemljište ili višedecenijsko trovanje zraka i zemlje od bolničke toplane, medicinskog i drugog otpada, napravite kapitalan projekat kao što su zatvoreni bazeni, vi i SDA sa svojim koalicionim partnerima pravite problem.

Što se tiče vašeg navoda da je Kantonalni sud u Zenici ukinuo prvostepeno rješenje Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Zenici, po kojem je kao vlasnik na nekretninama u krugu KBZ-a upisan Grad Zenica i da je vratio predmet na ponovno postupanje prvostepenom sudu, Grad Zenica i ja kao gradonačelnik nemamo ništa protiv da sačekamo rješenje sudskog postupka.

Postupajući po zaključku Gradskog vijeća Zenica br. 01-49-23595/19 od 24.10.2019. godine i zahtjeva Kantonalne bolnice Zenica 20/1-11055 od 07.11.2019. godine , 11. novembra 2019. godine potpisao sam prijedlog Sporazuma o međusobnim odnosima u svrhu dogovornog rješavanja imovinsko – pravnih odnosa na zemljištu i pripadajućim objektima u krugu Kantonalne bolnice Zenica. S toga je ovo moje posljednje oglašavanje po pitanju imovinsko – pravnih odnosa u Kantonalnoj bolnici Zenica.