“Odbrana i poslednji dani” Idola najbolji album ex Yu”

923

Na temelju izbora trinaest glazbenih novinara, koje je okupilo hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone, album “Odbrana i poslednji dani” beogradske grupe Idoli proglašen je najboljim diskografskih izdanjem s prostora bivše Jugoslavije od 1955. godine do danas.

U svom prvom specijalnom izdanju hrvatski Rolling Stone donosi top ljestvicu sto najboljih albuma, čiji je konačan odabir napravljen preklapanjem trinaest lista izbornika, bez uredničkih korekcija. Prvi od sto je drugi album Idola, objavljen je 1982. kojim je bend izašao iz vlastitih okvira otvoreno riskirajući tiraže, piše Rolling Stone, prenoseći komentar Vlade Divljana kako je ta ploča u širem kontekstu bila neka vrsta predskazanja raspada bivše države. S “Odbrane” se pamte pjesme “Kenozoik”, “Posljednji dani”, “Moja si”, “Rusija”, “Igrale se delije”.

Godinu dana ranije objavljen album njihovih sugrađana Šarla Akrobate, “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, njihov prvi i jedini studijski album, na drugom je mjestu. Ocijenjen je kao jedan od najkreativnijih izdanja novog vala, a i danas je izvor inspiracije alternativnije nastrojenim glazbenicima.

Treće mjesto zauzeo je dvostruki album “Sunčana strana ulice” iz 1981. zagrebačke grupe Azra, snimljen samo pola godine od prvijenca, na kojemu se Branimir Johnny Štulić emocionalno razotkrio i dao nešto mekši zvuk. I oni koji nisu obožavatelji Azre prepoznat će pjesme s tog hit albuma, “Užas je moja furka”, “Fa-Fa-Fa” “Kad Miki kaže da se boji”, “Poljska u mome srcu”, “Karta za sreću”, “Odlazak u noć”, “Grad bez ljubavi”.

https://www.youtube.com/watch?v=y50kHZqY8ZA

Na sedmom mjestu je “Dok čekaš sabah sa šejtanom” Zabranjenog pušenja nastao 1985. u punom zamahu sarajevskih ‘novih primitivaca’, na osmom je Haustor s “Trećim svijetom” iz 1984., a na visokom, desetom mjestu ljestvice klasika regionalnog rocka je “S’ vetrom uz lice” Ekatarine Velike iz 1985.

https://www.youtube.com/watch?v=c9ziJVnetGE

Slijede “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac, “Nova iznenađenja za nova pokolenja” Discipline kičme, “Pokvarena mašta i prljave strasti” Riblje Čorbe, “Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi” grupe Film, “Bitanga i princeza” Bijelog dugmeta, “Goribor” istoimenog benda, “Ako ste slobodni večeras” Buldožera, “III” Partibrejkersa, “Pljuni istini u oči” Buldožera i “Vis Idoli” laureata ovog izbora.

Komentari

komentara