Od naredne godine ni državljani BiH u EU neće moći bez odobrenja

Ukoliko naredne godine kanite u EU, prvo morate aplicirati i dobiti odobrenje za ulazak u prostor Šengenskog sporazuma.

Evropska unija priprema se sve intenzivnije za start novog sistema odobravanja ulaska na područje Šengenskog sporazuma.

Kako je objavljeno u Briselu, portugalsko predsjedništvo Evropskog vijeća i predstavnici Evropskog parlamenta postigli su sinoć privremeni sporazum o pravilima funkcioniranja novog sistema koji na snagu stupa naredne godine.

Evropski sistem odobravanja i pitovanja (ETIAS) bit će povezan s relevantnim bazama podataka EU. Radi se o bazama Interpola, Europola, Šengenskog sigurnosnog sistema, Informacionog sistema EU za vize, te bazama podataka država – članica EU.

Sada slijedi procedura usvajanja dogovora u oba tijela EU.

Evropska komisija je već ranije pripremila sve kako bi ETIAS već naredne godine bio u funkciji.

Šta on donosi državljanima Bosne i Hercegovine?

Za prvo putovanje u neku od država Šengenskog sporazuma, svaki punoljetni državljanin BiH morat će ispuniti poseban obrazac.

Formulari će biti dostupni posredstvom interneta.

Ko namjerava u EU od naredne godine, prvo će se morati prijaviti na ETIAS sistem

Tu mora dati odgovore na brojna pitanja – od osnovnih generalija, pa do toga da li se drogira, ima li policijski dosije… te – na kraju- uplatiti 7 eura troškova.

Stručnjaci Evropske komisije tvrde da će najveći broj aplikacija, njih barem 95 posto, biti automatski obrađivane. U u roku od nekih do 10 minuta, na email adresu koju ostavite, dobit ćete odgovor da li vam je odobren ulazak u EU ili ne.

ETIAS je podešen tako da oni koji u kratkom roku dobiju email iz Brisela, mogu se i posvetiti daljim pripremama za put, obzirom da im je ulazak odobren.

Odobrenje će važiti tri godine, odnosno, ako pasoš ističe prije toga, s datumom prestanka važenja pasoša osobe koja je aplicirala i dobila ETIAS-odobrenje.

Oni koji u kratkom roku ne dobiju odgovor posredstvom emaila, “sporni” su i njihova se aplikacija razmatra detaljnije.

To znači da će se čekati i do 36 sati. Ukoliko se zatraže dodatni podaci ili dokumenti, rok je 96 sati da se oni dostave.

Ukoliko dobijete odbijenicu za ulazak u EU, možete podnijeti posebnu žalbu na koju će nadležni iz EU morati odgovoriti u roku od četiri sedmice.

Iako ETIAS ne znači nikakvo vraćanje viznog režima “na mala vrata”, sigurno će njegova primjena biti protumačena upravo tako.

No, Evropljani žele imati sistem kontrole dolaska ljudi kojima ne trebaju vize, a iz “trećih su zemalja”. U toj kategoriji je i Bosna i Hercegovina, ali i Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati…

Ako je suditi po tempu vakcinacije i borbi protiv koronavirusa, osim ETIAS-odobrenja, za ulazak u EU trebat će vam i neka vrsta COVID-pasoša…

politicki.ba