Lisnato povrće sobne temperature
Cijeđenje soka ima više zdravstvenih benefita, ali pripazite kada u blender stavljate lisnato povrće bogato vlaknima. Kuhar Andre Sickinger navodi da bi motor mogao upropastiti lisnato povrće. Ako želite zadržati boju povrća, stavite ga u zamrzivač na pet minuta.
Smrznuto voće koje pretvrdo
Iako su smothieji ukusni i jednostavni za napraviti, ljudi ponekad stave potpuno smrznuto voće u blender. To može rezultirati grudastim smoothiejima i u nekim slučajevima, može uzrokovati lomljenje oštrica. Ostavite smrznuto voće u hladnjaku da se otopi ili ga stavite u plastičnu vrećicu i otopite u posudi s vodom prije nego što stavite u blender.
Namirnice jakih mirisa
Sve namirnice s jakim okusom (kao bijeli luk i čili) može utjecati na gumeni dio blendera i “začiniti” druge namirnice koje ćete miksati. Možda ste to primijetili kada ste stavili bijeli luk u blender, a onda ste ujutro i dalje imali taj okus u svom smoothieju čak i nakon što ste isprali posudu.
Premalo ili previše tečnosti
Blender ne može raditi bez tečnosti, a premalo tečnosti može učiniti namirnice pregustim. Također, previše tečnosti može dovesti do toga da oštrice ne dođu u dodir s namirnicama.
Kosti
Kuhar Sickinger kaže da viđa neiskusne kuhare kako stalno rade ovu grešku. Kada dodajete piletinu ili ribu u blender za mesne okruglice ili riblje kolače, važno je paziti da u mesu nema kostiju. Ovo zvuči očito, ali iznenadili biste se koliko često i profesionalci i početnici čine ovu pogrešku.
Sušeni paradajz
Nikada ne pokušavajte izmiksati sušeni paradajz. Njegova kožasta tekstura zaglavit će blender. Ako ga želite pomiješati, prvo ga namočite u vodi kako bi se omekšao.
Sve što je prevruće
Ako stavite vruću tečnost u svoj blender s poklopcem, mogli biste ga ozbiljno oštetiti. Od pare će cijeli poklopac eksplodirati i tečnost će biti po cijeloj kuhinji. To može napraviti veliki nered i izazvati opekline.
Orašasti plodovi
Bilo što jako tvrdo poput orašastih plodova ili zrna kafe može otupjeti oštricu. Također, ako je motor blendera dovoljno snažan, od orašastih plodova možete dobiti ljepljivu smjesu pa je u ovom slučaju bolje koristiti mlin.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.