Od danas nove mjere na granicama Hrvatske: Nema ulaska sa hrvatskim pasošem iz BiH!

Juče je na sjednici Vlade RH donesena Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

„Novi prijedlog usklađen je s preporukama Europske unije i sada se veže na europske regije po karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ukratko, najvažnija pravila su da putnici koji dolaze iz zelenih područja EU s obzirom na incidenciju COVID-a 19 ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u Republiku Hrvatsku. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do dospijeća negativnog nalaza“, pojasnio je novu odluku ministar unutrašnjih poslova dr. sc. Davor Božinović , detaljno pobrojavši i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, kao što su primjerice pogranični i zdravstveni radnici te učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan nje duže od 12 sati, pomorci, radnici u sektoru prijevoza, diplomati, osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući novinare, putnici u tranzitu i pacijenti koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Što se tiče državljana trećih zemalja, uključujući i zemlje iz našeg susjedstva, ministar je pojasnio kako oni ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza, osim u slučaju nekoliko iznimki, dok državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja granicu mogu prelaziti uz negativni PCR test, osim u slučaju iznimki.

To znači da lica sa hrvatskim pasošem, koji dolaze iz BiH, neće moći prelaziti granice kao što je to bio slučaj dosad. Portal BUKA zatražio je pojašnjenje ove odluke.

”Hrvatski državljani iz BiH prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku moraju imati negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati”, potvrdila je za Bljesak.info Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

Zaključno u ovoj temi, ministar je za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu i epidemiološkog praćenja, savjetovao prethodno ispunjavanje najave na web stranici Enter Croatia, navodi se na stranicama MUP-a RH.

Buka