NaslovnicaLokalne TemeOčekivati sko...

Očekivati skoru izmjenu direktora i Nadzornog odbora KTK radi isteka mandata?

Kandidati za Upravne i Nadzorne odbore javnih preduzeća iz nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije već od 2. aprila 2015. godine mogu konkurisati na javne oglase za neupražnjena mjesta u Odborima preduzeća

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je informaciju Vladi FBiH o mandatima i statusu članova uprava, upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća iz nadležnosti federalnog ministarstva.

Donosimo podatke o nadzornim odborima i upravama u privrednim društvima iz nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije sa stanjem na dan 31. mart 2015. godine.

Prema ovom izvještaju, Elevedin Grabovica trebao bi ostati na čelu Elektroprivrede BiH do septembra 2015. godine, Nikola Krešić trebao bi ostati direktor Elektroprivrede HZ HB do maja 2016. godine, dok bi mandat direktora BH-Gasa Mirze Sendijarića trebao trajati do marta 2018. godine.

KTK Visoko direktor Nadzorni odbor

Također, uz prikaz iz najvažnijih javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, osvrnuti ćemo se i na mandat direktora, izvršnog direktora i Nadzornog odbora u KTK d.d. Visoko. U slučaju bivšeg privrednog giganta iz Visokog, direktor Senad Bilalović bi svoju smjenu, odnosno, reizbor mogao očekivati već u roku od 2 mjeseca, jer njegov mandat od 4 godine ističe 29. 06. 2015. godine. Također, za očekivati je da se nova Vlada pozabavi i pitanjem izvršnih direktora, budući da je Mirsad Katica funkciju izvršnog direktora za opće i pravne poslove od 25. 02. 2011. godine obavljao bez saglasnosti Vlade FBiH, koja se nije očitovala o zahtjevu preduzeća za njegovo imenovanje do sada. Pored funkcije izvršnog direktora za opće poslove, pitanje je kako će se očitovati Vlada FBiH na zahtjev za imenovanje Merseda Šahinovića na funkciju izvršnog direktora za tehničke poslove, koji je upućen, također, 25. 02. 2011. godine

Uz direktore, izmijenjen bi mogao biti i Nadzorni odbor KTK d.d. Visoko, koji trenutno funkcionira u sastavu:

Predsjednik – Edina Hasečić;

Član – Zvonimir Pavlović;

Predstavnik privatnog kapitala – Ramiz Omanović.

Baš kao i direktor Bilalović i Nadzorni odbor preduzeća bi mogao očekivati skore izmjene, iz razloga što njihov mandat ističe 24. 08. 2015. godine.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.