Obuka za direktore osnovnih škola u okviru projekta “Škole za 21. vijek”

IMPLEMENTACIJA PROGRAMA ”ŠKOLE ZA 21.VIJEK” U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Program ”Škole za 21. vijek” je trogodišnji obrazovni program koji je osmišljen od strane organizacije British Council, a finansijski je podržan od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. U okviru programa preko milion učenika na Zapadnom Balkanu, uzrasta od 10 do 15 godina, stjecat će vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja. Na području Zeničko-dobojskog kantona projekat se provodi u saradnji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i organizacije British Council. Projektom je planirana edukacija direktora osnovnih škola sa područja ZDK i nastavnika koji podučavaju učenike uzrasta od 10 do 15 godina u osnovnim školama.

U periodu od 24.05. do 26.05.2019. godine, kao i u periodu od 31.05. do 02.06.2019. godine, realizirat će se trodnevne obuke za 313 nastavnika iz 53 redovne osnovne škole sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Napominjemo da se navedeni program provodi u šest zemalja regiona, a na području ZDK programom će biti obuhvaćeno cca. 16400 učenika osnovnoškolskog uzrasta. Svim školama će u okviru ovog programa biti donirani Micro: bit uređaji za kodiranje, kako bi se poboljšale i unaprijedile vještine  kodiranja, rješavanja problema i kritičkog mišljenja.

Dana 21. i 22.05.2019. godine u Hotelu ”Zenica” u Zenici, od 9.00 do 17.00 sati, realizirat će se obuka i radionice za direktore osnovnih škola pod nazivom ”Uvod u ključne vještine i razvoj vještina rukovođenja”. Obukama i radionicama će prisustvovati Larisa Halilović direktorica British Council  u Bosni i Hercegovini, prof.dr. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Aida Salkić, direktorica Pedagoškog zavoda ZDK.

Više informacija o navedenom programu možete pronaći na internetskoj stranici British Council-a www.britishcouncil.ba, a o primjeni Micro:bit uređaja na stranici http://microbit.org/.

Press služba ZDK