Obrtnici su spremni i na građanski neposluh

571

Obrti su, kao i mala i srednja preduzeća, nedovoljno iskorišten ekonomski resurs. Sve je više odjavljenih obrta. Iz Obrtničke komore najavljuju da će morati pozvati članice na građansku neposlušnost, jer vlasti ne mare za njihove probleme.

Braća Asmir i Almir Mujagić naslijedili su zanat od oca i rade u krojačkoj radnji koja je na toj lokaciji gotovo 70 godina. Posla ima, kažu, dovoljno.

Kada dođe vrijeme za penziju, Asmir i Almir neće imati problem uvezivanja staža, jer o tome sami brinu. Oni su domaćini, za razliku od države, koja je u većini svojih preduzeća radnike sa ispunjenim uvjetima za penziju gurnula u redove pred javnim kuhinjama.

Međutim, sve je manje obrtnika koji se uspijevaju nositi sa velikim nametima, sve je više odjavljenih obrta i zatvorenih radnih mjesta.

Iako u pokretanje obrta ulažu vlastita sredstva, obrtnici nemaju tretman investitora, a za propuste u svom radu odgovaraju cjelokupnom imovinom. Zato traže propise koji ih neće dikriminirati i partnerski odnos sa vlastima.

“Ukoliko se nešto ne promijeni, bit ćemo spremni pozvati obrtnike na građanski neposluh. Doprinose i poreze ćemo obračunavati, ali ih nećemo plaćati”, kaže Sejid Brka, predsjednik Upravnog odbora Obrtničke komore ZDK-a

Problemi u ovoj oblasti su odavno detektirani, a pred novim vlastima je da odgovore na zahtjeve obrtnika.

Federalna.ba/Gordana Ristović-Muslija/Visoko.co.ba

Komentari

komentara